Blits! Start seizoen 2023-2024 … kindernevendienst … Geloof, Hoop en Liefde
Het jaarthema 2022-2023 van de Protestantse Kerk is ‘Aan tafel!’. Het uitspreken van onze dankbaarheid aan de Schepper aan het begin van de maaltijd is een erkenning van onze afhankelijkheid. Tijdens Dankdag onderstrepen we dat in de kerkdienst waarin we danken voor alles wat we uit Gods hand hebben ontvangen in het afgelopen jaar.
De bol symboliseert de aarde. Aan de takken zitten dorens dit symboliseert het kwaad van de aarde. De witte gerbera’s zijn de mensen van hoop. De rode roos staat voor geloof, hoop en liefde. De vlag van Nederland staat symbool voor Nederland en de eenheid en de onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden.
Bij Goede Vrijdag hoort het kruisteken waarmee we de kruisiging gedenken. Aan de groene takkenstructuur wordt een aantal takken horizontaal toegevoegd, zodat er een latijns kruis ontstaat. De verticale lijnen symboliseren de verbinding met het spirituele, de vervulling. De horizontale lijn in het kruis het aardse leven, het leven dat door zal gaan zoals het zaad in de akker. De 5 anemonen staan voor het lijden en rouw.
De berkentakken van de schikking van vorige week zondag, staan nu omhoog gericht en zijn symbool voor de armen van de juichende menigte bij de intocht van Jezus. De tulpen in de kleuren geel en roze, geven de glorie en de blijdschap aan van de mensen. Het paars van de Anemonen en het doek verwijst naar de Veertigdagentijd. Het Gipskruid staat symbool voor de gemeenteleden. Het afhangende doek en de stenen symboliseren de weg naar de stad Jeruzalem.
De 4 berkentakken zijn geschikt als tentstokken voor een onderkomen. De bloemen (gele Trollius en blauwe Portugese sterhyacinthen) zijn de twee kleuren van de Oekraïense vlag, daarmee verwijzend naar de enorme stroom vluchtelingen uit het oorlogsgebied en die over Europa uitzwermt om opgevangen te worden. Het paarse kleed verwijst naar de Veertigdagentijd, waarin wij op dit moment leven.
Het paarse doek en de boomstronk zijn weg. Inkeer en verwachting maken plaats voor grote blijdschap. De uitbundige witte schikking straalt het nieuwe begin uit. Maar wij zien ook de tak met rode bessen, een verwijzing naar Zijn strijd en lijden. Het licht van God is onder ons komen wonen. Teken van zegen, van vrede en toekomst. Een Mensenkind die aarde en hemel verbindt.
De boomstronk lijkt levenloos met aan de onderkant houtsnippers (aarde) en mos. We zien hedera (klimop) groeien langs de boomstronk. Symbool voor God’s trouw en ook voor onsterfelijkheid. De tijden gaan veranderen. Er komt licht in de duisternis. In de schikking zien wij het gebeuren. Naast de klimop zien wij op de boomstronk meer witte bloempjes. De bolbloem groeit gestaag. Een roze stof cirkelt omhoog.
De kleur van het doek blijft paars, de kleur van soberheid en inkeer. De kale wijnstronk lijkt tot leven te komen. Klimop (Hedera), symbool van Gods’ trouw en onsterfelijkheid, slingert zich langs de stronk omhoog. Op het mos groeien witte Gipskruidbloemetjes als een teken van licht. De knop van de bloembol groeit en de zwarte kaars is vervangen door een paarse kaars.
‘De kleur van het doek is paars, de kleur van soberheid, bezinning en inkeer. In de verweerde schaal staan afgestorven planten en een druiventak. Deze tak is kaal en lijkt dood.
Het schors aan de voet van de schaal geeft de verbondenheid met de aarde aan en het groene mos staat symbool voor zachte krachten en moederliefde.
Het Adventsstuk laat de duisternis zien, een tijd van angst en onzekerheid. De zwarte kaars verwijst ook naar deze duisternis. Alleen aan de voet van de tak is een teken van leven: een knop van een bloembol.‘
Vandaag staat onze liturgische bloemschikking in het teken van dankbaarheid aan God dat u in onze gemeente als predikant werkzaam bent geweest.
De cirkel verwijst naar God en daarmee de eeuwigheid en volmaaktheid. Een cirkel is het symbool voor de oneindige liefde van God en elkander. U was onze herder en leraar, u deed uw werk met Gods trouw en omgeven door de Heilige Geest. Het gekromde hout omwikkeld met klimop en rood lint verwijst naar de herdersstaf. De rode kleur symboliseert de liefde waarmee u het Woord heeft gebracht. Onze gemeente wordt weergegeven door het witte gipskruid. De 40 witte rozen symboliseren de 40 jaren dat u als predikant werkzaam bent geweest.
De rode roos in het midden verwijst naar u als predikant te midden van uw gemeente. U heeft ons willen opbouwen, zodat God ook op de verkondiging vrucht kon geven. De vrucht is uitgebeeld in de walnoot. In dit geval ook wel de vrucht van gedane arbeid waarvan u nu in uw emeritaat mag gaan genieten! De groene klimop beeldt de trouw uit waarmee u uw werk deed en de trouw waarin God u in zijn werk bevestigde.
Wij wensen u Gods Zegen toe.
‘De witte bloemen in de schikking staan symbool voor reinheid en overwinning op het onrecht en de gele voor de vreugde. Als het ware een teken van een nieuw begin. De takken Gipskruid staan voor de gemeenteleden en zowel de gele trompetnarcissen als de witte lelies roepen als het ware : “ De Heer is waarlijk opgestaan!”. Verder verbindt de Klimop , dat symbool staat voor eeuwig leven, het bloemstuk met het geopende graf aan de voet van de vaas. ’
‘De bladeren die op Palmpasen symbool stonden voor de juichende mensen, staan nu voor de menigte die roept : ‘Kruisigt Hem!’ Het kruis en de doornenkroon spreken voor zich. De rode Anjers symboliseren het bloed van Jezus Christus dat voor ons is vergoten. De stenen staan voor wat wij mensen als een steen mee kunnen dragen op ons hart en verwijzen tevens naar de hardheid van de wereld waarin wij leven.’