Vooraankondiging orgelconcert Gert van Hoef

Tijdens de kerkdiensten elke zondag komt het er vaak niet van om het fraaie Pels en Van Leeuwen-orgel in De Ontmoeting in Damwâld eens wat aandachtiger te beluisteren. Zaterdag 5 oktober wordt er een orgelconcert gehouden op het fraaie Pels en Van Leeuwen-orgel in de Ontmoeting in Damwâld. Toptalent Gert van Hoef verzorgt dit concert dat om 19.30 uur begint. Hij gaat een gevarieerd programma spelen. Tijdens het eerste deel speelt Gert werken naar eigen keuze, in de pauze kan het publiek verzoeknummers aandragen waarover hij in het tweede deel van het concert gaat improviseren.

Gert van Hoef is op 17 juni 1994 geboren in Barneveld. Hij groeide op zonder zich specifiek bezig te houden met muzikale activiteiten. Pas op 13-jarige leeftijd ontdekte hij het orgel en ontving hij zijn eerste orgellessen van zijn opa die hem wegwijs maakte op het instrument. Al snel bleek Gert over aanleg te beschikken, wat voor zijn ouders een reden was om hem een orgel te geven. De eerste maanden speelde Gert op zijn huisorgel zonder dat hij les kreeg. In juni 2008 ontving hij zijn eerste orgellessen van mevrouw Daamen, organiste en koorbegeleidster in Barneveld. Reeds in januari 2009 deed Gert mee aan het Interclassicmusic Orgelconcours bij Johannus Orgelbouw in Ede. Tot ieders verrassing drong hij meteen door naar de finale van het concours die gehouden werd op de familiedagen te Hardenberg. Daar behaalde hij de 1e prijs in zijn leeftijd- en muziekcategorie. In januari 2010 ontving hij zijn eerste orgelles bij de bekende Voorthuizense concertorganist Evert van de Veen. In de anderhalf jaar dat hij les kreeg van Evert van de Veen kwam zijn muzikaliteit tot bloei en ontwikkelde hij zijn repertoire zowel in de breedte als in de diepte. In juni 2010 werd hij benoemd tot organist in de kerk van de Hervormde gemeente te Voorthuizen. In augustus 2010 won hij het Feike Asma concours bij Johannus Orgelbouw. In 2011 werd hij tweede op hetzelfde concours. Sinds september 2011 kreeg Gert orgellessen van de Amersfoortse organist Herman van Vliet, als voorbereiding op zijn conservatoriumstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na op 1 juli zijn toelatingsexamen te hebben gedaan, studeerde Gert sinds september 2013 hoofdvak orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij ontving zijn orgellessen in de Westerkerk te Amsterdam. Als bijvak kreeg Gert pianolessen van Wim Voogd. Ook hebben twee jaar lang privélessen muziektheorie door de Nederlands/Italiaanse operadirigent Giacomo Formentini zijn vruchten afgeworpen, daar Gert al in zijn eerste jaar examen kon doen in het vak Solfège leerjaar 1 en 2 met als eindcijfer een 9.8. Op 27 juni 2015 wint Gert het Govert van Wijn Orgelconcours, dat jaarlijks plaatsvindt in de Grote Kerk te Maassluis.
Op 21 juni 2017 heeft Gert eindexamen gedaan op het majestueuze Müller-orgel in de St. Bavo te Haarlem. Dit betreft het eindexamen orgel voor zijn ‘Bachelor’ diploma in muziek (orgel). De jury was zeer onder de indruk en kende hem een score toe van 8,5 punten (uit 10). Sinds het prille begin van zijn carrière, plaatste Gert filmpjes van zijn orgelspel op Youtube, Mede daardoor geniet hij al grote bekendheid en geeft inmiddels vele concerten in binnen-en buitenland.

In september 1968 vond de ingebruikname van het orgel in de toen nieuwe kerk plaats. Pels & Van Leeuwen leverde het mechanische orgel (opus 693). Het telde 10 registers verdeeld over twee manualen en een vrij pedaal. Het orgel werd bespeeld door de in Fryslân bekende organist, Arnold Feddema. Deze overleed in januari 2016 op 99-jarige leeftijd. In 1985 plaatste Kaat & Tijhuis enkele nieuwe registers op gereserveerde plekken.

Entree € 7,50 met koffie of thee in de pauze.

 

Laatste nieuws It Trefpunt

Syrische hapjes

Tijdens de inloopochtend op donderdag op 20 juni waren er voor iedereen bijzondere traktaties voor bij de koffie. Onze vrijwilliger Faten, afkomstig uit Syrie, had toegezegd om lekkere hapjes klaar te maken zodat wij eens iets van een andere cultuur konden proeven. Faten is de dag ervoor bijna de hele dag bezig geweest nadat ze eerst alle benodigdheden in een speciale winkel had gekocht. En de resultaten waren geweldig: veel schalen vol verschillende hapjes en die werden gretig naar binnen gewerkt door de ruim 30 aanwezigen. Er bleven nog hapjes over, maar die zijn ook goed terecht gekomen. Namens de organisatie en vooral ook namens alle aanwezigen, willen wij Faten hartelijk danken voor alle moeite en de lekkere hapjes. Helaas is er maar 1 foto en die is van de bereiding.

Uitje 

Op 26 juni was de eerste gepland van de mogelijk nog vele extra activiteiten. Op woensdagmiddag rond 13.45 vertrokken 6 auto’s vol deelnemers met op programma: bezoek aan het Fiskerhuske, daarna koffie/thee/fris onderweg en bezoek aan de haven van Lauwersoog met afsluitend eten in restaurant Schierzicht. Op de dag ervoor vielen de mussen nog dood van het dak door de hitte en stond de organisatie voor een dilemma van wel of niet door laten gaan. Gelukkig was het weerbericht van Piet zoals altijd erg betrouwbaar en kwam de voorspelde noordenwind met afkoeling uit en het uitje niet in gevaar. Het Fiskerhuske was vooraf ingelicht en wij werden daar in 2 groepen verdeeld en keurig begeleid en ingelicht over alles wat er te bekijken valt inclusief een film van ongeveer 10 minuten. Het was bijzonder interessant en viel zichtbaar in de smaak. Vervolgens koers gezet naar Lauwersoog waarbij wij halverwege die rit een stop op een mooie plek hadden ingelast om iets te drinken. Grote verassing daarbij was de door Pietje Boersma (sinds het begin vrijwilliger bij It Trefpunt) zelfgemaakte cake met daar bovenop lekkere vruchten. Velen maakten even de overstap naar de andere kant van de weg en de dijk om de vele kite surfers in actie te zien. Die acties waren zeer spectaculair, maar nodigden niet uit om zelf even te proberen. De volgende halte was Lauwersoog en in Schierzicht waren 6 tafels van 4 voor ons gereserveerd bij het raam met prachtig zicht op de bedrijvigheid in de haven.  In overleg met de bediening kon iedereen zelf bestellen en afrekenen waarna het bestelde per persoon bij onze tafels werd gebracht. Dit ging allemaal zeer voortvarend en spoedig waren we bezig patat, salade, vis, kibbeling of iets anders naar binnen te werken met daarbij een drankje. Toen was het tijd om naar huis te gaan en kwam rond 18.15 uur een einde aan een hele mooie middag die prima verliep door een opperbeste stemming bij iedereen en juiste samenwerking met het Fiskerhuke en Schierzicht. Dank aan deelnemers, vrijwilligers, chauffeurs en niet in de laatste plaats aan onze cake bakster (kan zo meedoen aan Heel Holland …..)

3 Juli, Samen fietsen door de natuur.

Op woensdag 3 juli organiseert de activiteitencommissie van de Gereformeerde Kerk een fietstocht. Start is om 19.00 uur bij de Ontmoeting op de Foarwei. De tocht is ongeveer 25 km en gaat door de mooie natuurgebieden van de Wâlden. Fietst u en jij ook mee?

Indien het slecht weer is wordt het een week uitgesteld en wordt dan op woensdag 10 juli gereden.

Kerk op vakantie

Nog even en de zomervakantie staat weer voor de deur. In de kerk loopt het seizoen ten einde en breekt er een tijd van rust en genieten aan. De plannen voor de vakantie zijn rond en straks de koffers pakken. Neem je dan ook je kerk mee? Of de Bijbel? Laat je op je vakantieadres zien in de kerk. In Europa werkt de GZB in onder andere Frankrijk, Tsjechië en Duitsland. In deze landen zijn de protestantse gemeenten vaak klein. Het is dan erg bemoedigend om gasten te ontvangen en zich verbonden te voelen met christenen uit een ander land. Kijk hier waar u naar de kerk kunt:

· Frankrijk: http://www.unepref.com/unepref-eglises-menu
· Tsjechië: portal.cb.cz/sbory/mapa
· Duitsland: www.feg.de
· Diverse landen: www.connectedchurches.nl/map

Ook op Kerktijden.nl zijn gegevens van Nederlandstalige diensten in het buitenland te vinden. Deze site geeft informatie over reformatorische kerkdiensten.

Buitenland in de buurt – Wie in Nederland vakantie viert en thuis blijft, kan in de eigen woonplaats op zoek naar een vleugje  buitenland:  een viering in een onbekende taal, met onbekende rituelen.  Zo’n kennismaking met een buitenlandse christelijke gemeenschap in Nederland  kan tot verrassende ontmoetingen leiden… Zo blijkt er in Amersfoort een Chinese Protestantse Kerk te zijn, in Amsterdam een Syrisch orthodoxe Kerk, en in Hemelum een Russisch Orthodox klooster H. Nikolaas de Wonderdoener.

Digitale mogelijkheden … Je eigen kerk mee !
Je neemt vast je mobieltje mee en je tablet! En nu al helemaal nu internetten binnen Europa geen bergen met geld meer kost en je binnen je abonnement ook in het buitenland van Internet gebruik kan maken. En dat biedt mogelijkheden. Want wist je dat er meerdere apps zijn die je kerk en de Bijbel dicht bij je houden! Waar je ook bent.

De Bijbel – De Bijbel kent vele verschijningsvormen. De nieuwste is de Bijbel als app op je telefoon. Het is een app van het Nederlands Bijbelgenootschap en is vrij te downloaden via Google Play store (android) of de App store (Apple) . Je kunt de Bijbel in verschillende vertalingen lezen, en daar ook tussen switchen, net waar je het voor wilt gebruiken. De Bijbelvertalingen kun je per stuk downloaden, zodat de Bijbel ook offline te lezen is. Naast de Bijbelboeken biedt de app ook leesplannen voor wie wat extra hulp of uitleg wil. Zo is/was er een leesplan voor de 40-dagen tijd, een Bijbel-leesrooster met iedere dag een passage uit de Bijbel met toelichting, een vakantie-leesrooster en meer. Het leuke is dat je met zo’n leesplan (waar je je met een druk op de knop voor kunt aanmelden en ook weer afmelden) standaard een melding krijgt om de Bijbel te lezen. En automatisch lees je dan toch vaak door en ben je zo dagelijks even (extra) bezig met je geloof. Heel laagdrempelig en overal te gebruiken. Probeer het maar!

Kerkdiensten – Steeds meer kerken zenden hun kerkdiensten uit via internet. Ook via onze website pkndamwald.nl kun je de preek/preken terugluisteren. Maar ook ander kerken kun je volgen. Vaak te zien via hun website en je kan live meekijken wat er thuis in je kerk gebeurd. Via de website www.protestantsekerk.nl/kerkzoeker  kunt je heel veel kerken en kerkdiensten vinden in Nederland.

Op adem komen – Onder meer in de hal van de Bonifatiuskerk kunt u de geheel vernieuwde Ark Mission Vakantiebijbelgids vinden! Deze zomer staat het thema ‘Op adem komen’ centraal en biedt de gids drie weken aan overdenkingen, vakantietips en meer. De vernieuwde maar traditionele Vakantiebijbelgids heeft het bijbelboek Psalmen als leidraad en biedt drie weken aan overdenkingen. Week één vertelt iets over het verlangen naar God. Week twee gaat dieper in op het vertrouwen op God en week drie beschrijft hoe je kunt genieten samen met God. Daarnaast is ook een zomeragenda opgenomen en een puzzel met kans op mooie prijzen. De 32 pagina’s tellende Vakantiebijbelgids nodigt uit om te lezen en na te denken over het geloof en de praktische betekenis van het ‘op adem komen’ in ons leven.De Ark Mission Vakantiebijbelgids kan ook online gelezen worden via www.arkmission.nl. Wie liever de gedrukte versie in handen heeft, kan bovendien een gratis exemplaar afhalen bij de christelijke boekhandel.Ark Mission is al ruim 100 jaar actief in het verspreiden van Het Verhaal van de Bijbel in binnen- en buitenland. Voorbeelden hiervan zijn Bible-Fit, de Bajesagenda, Kinderbijbels.nl en de Ark Mission Vakantiebijbelgids. Het werk van de organisatie wordt gefinancierd uit giften van donateurs en kerken. Meer informatie leest u op www.arkmission.nl.

Fijne vakantie!
Er zijn vast nog veel mee mogelijkheden om je kerk en de Bijbel in je koffer mee te nemen op vakantie. In ieder geval laten wij met dit artikel zien dat er digitaal steeds meer mooie mogelijkheden zijn. We wensen je alvast een fijne vakantie in Gods mooie wereld!

Zomeravonddiensten – een proef !

De gezamenlijke middagdiensten zijn al langer gespreksonderwerp in de samenwerking. Er is volgens ons meer uit te halen, meer mee te doen. De middagdiensten lenen zich voor een andere aanpak, bijv. een zangdienst, een leerdienst of een reeks preken over een thema. In het Samen Op Weg (SOW) overleg van maart kwam het plan om tijdens de zomer de middagdiensten te verplaatsen naar de avond. Dat biedt de kerkgangers de gelegenheid om overdag wat uitgebreider van het mooie weer te kunnen genieten, en in de relatieve avondrust nog een dienst bij te wonen. Een proef in de maand juli zal duidelijk moeten maken of het ook daadwerkelijk een goed idee is en of er wellicht meer mensen naar de avonddienst komen. Het omzetten kent wel een aantal voorwaarden: niet alleen de predikanten moeten kunnen op de avond, maar ook de beameraars, de organisten en de koster. Dat is nu rond. En de ambtsdragers die die zondagen dienst hebben: let op! Je wordt op die zondagen dus ’s morgens en ’s avonds verwacht!
Als het goed gaat hebben we in de komende juli-maand dus 3 avonddiensten; op 14, 21 en 28 juli zijn jullie van harte welkom om 19:30 uur, in de Ontmoeting.
De komende weken zullen we dit ook op de beamer, Us Tsjerkenijs en de Klok gaan vermelden. Laat het ons weten wanneer je dit een goed idee vindt (of juist niet). Bij een positieve uitkomst is het plan om het volgend jaar in de schoolvakantieperiode (zomer 2020) weer te doen.
Zomeravonddiensten – wellicht een nieuwe traditie?

Namens de beide kerkenraden,
Janet Alkema.

It Trefpunt … inloopochtend 4 juli

Eén keer in de 14 dagen, op donderdagochtend, is er Inloop vanaf 9.30 uur. In het voorjaar van 2016 zijn wij hiermee gestart en het is een groot succes. Iedereen, oud of jong en kerkelijk of niet, is van harte welkom. Er is gratis koffie/thee/fris en u kunt de krant lezen, spelletjes doen of gezellig met elkaar praten. We hebben ook veel boeken en tijdschriften die u kunt meenemen. U mag ook eigen boeken inleveren. Regelmatig is er tijd voor het maken van (wens) kaarten of bloemstukjes of voor schilderen en kwissen. Kapotte (elektrische) spulletjes meenemen voor ons repaircafe mag, indien u geen financiële of andere mogelijkheden heeft om die te laten maken. Wij bieden hulp bij moeilijke (financiële) brieven en vervoer als u naar de Inloopochtenden wilt of ergens anders naar toe moet bijv. het ziekenhuis. Voorlichting, over Zorg en WMO, krijgt u van het Friese Land, Zorgcombinatie Interzorg of de Buurtzorg. Medewerksters van die organisaties zijn om beurten aanwezig. De eerstvolgende keer is  4 juli en u bent vanaf 09.30 uur welkom in de ontvangstruimte van De Ontmoeting aan de Foarwei 48 in Damwâld.
Heeft u vragen, wilt u ergens gebruik van maken: koopschaafsma@hotmail.nl tel. 613765741

Programma juni/juli 2019 van It Trefpunt:

-woensdagmiddag 26 juni uitje naar het Fiskerhûske (eigen bijdrage 3 euro) en daarna een visje eten op Lauwersoog op eigen kosten. Na verlaten Fiskershûske ergens onderweg even koffiedrinken met iets lekkers te eten (geen kosten). Er hebben zich direct al 17 personen opgegeven. Opgeven kan nog steeds tot 25 juni bij Koop Schaafsma, tel. 0613765741. We vertrekken rond 13.30 uur bij de Ontmoeting.

-donderdagmorgen 4 juli Inloop met enkele rondes Bingo-gratis deelname

-donderdagmorgen 18 juli Inloop met aansluitend eten-wordt u aangeboden door It Trefpunt

-woensdagmiddag 24 juli: uitje voor degenen die niet konden op 26 juni of evt. een geheel nieuw uitstapje voor iedereen. Zodra bekend, dan volgt er nadere informatie.

 

De kerk op straat … Younited jeugdkerk

Thema: De kerk op straat
Datum: zondag 23 juni 2019
Tijd: 16:00
Spreker: Robert Colijn
Band: Soon Return
Locatie: De Ontmoeting, Foarwei 48 Damwâld

Dat is vervelend! Je organiseert een groot feest en je nodigt mensen uit en… dan wil niemand komen. De één moet op de kinderen passen, de ander heeft al een ander feestje en weer een ander zegt dat hij ziek is. Dit hebben we allemaal wel eens meegemaakt of misschien hebben we zelf wel eens zo’n smoesje bedacht.

In deze dienst kijken we samen naar de gelijkenis over de heer die een feestmaal had bereid. Eerst liet hij alle rijke mensen uitnodigen, maar die waren allemaal te druk om te komen. De heer liet toen de kreupelen, verlamden en blinden uitnodigen voor zijn feest en samen genoten ze van het grote feestmaal. Deze gelijkenis is te vinden in Lucas 14. Hoe zouden we zelf reageren op een uitnodiging van onze Heer? Hebben we het te druk met van alles, komt het op een andere keer beter uit en zijn we nu nét ergens anders mee bezig?

Deze dienst zal anders zijn dan alle voorgaande jeugddiensten. Het Younited-team heeft deze keer een openluchtdienst georganiseerd. Wij hopen iedereen op zondag 23 juni te zien bij deze bijzondere dienst gevuld met muziek, toneel en een goed verhaal!

Na afloop van de dienst is er een verrassing voor jullie bij ’t Honk achter de kerk.

Bonifatiuskerk en De Ikker … hoe klinken de klokken !

Haye Punter uit Oude Leije,  een fanatieke hobbyist op het gebied van onder meer luidklokken en torenuurwerken van monumentale kerken in Friesland, vereerde onlangs ook onze Bonifatiuskerk en De Ikker met een bezoekje. Het werd een heel indrukwekkend gebeuren.  Haye’s fascinatie voor klokgeluiden werkte aanstekelijk …  met geweldig veel passie gaf hij tekst en uitleg …  dat je zo ‘verliefd’ kunt worden op een uurwerk als die van de Bonifatiuskerk.  Zo’n dik anderhalf uur is hij per klok benodigd om alles te bewonderen, te fotograferen en om opnames te maken van het luiden van de klokken. Voor de opnames gebruikt hij uiteraard een externe microfoon om het geluid zo mooi mogelijk en zonder vervorming op te kunnen nemen. Per klok neemt hij ongeveer 6 minuten per klok op en bij meerdere klokken ongeveer 10 minuten. Als er in een toren meerdere klokken hangen neemt hij  -als mogelijk is –  de klokken eerst solo op en dan vervolgens het ‘volgelui’ zoals het in vaktermen heet; het gelijktijdige luiden van alle klokken. Thuis monteert hij daarvan een video, die hij vervolgens onder eigen naam op YouTube en Facebook presenteert. Op de Youtube-pagina van Haye kunt u alle vele andere klokken beluisteren, maar om nu al te genieten:

De Bijbel op je telefoon    

De Bijbel kent vele verschijningsvormen. De nieuwste is de Bijbel als app op je telefoon. Het is een app van het Nederlands Bijbelgenootschap en is vrij te downloaden via Google Play store (android) of de App store (Apple) . Je kunt de Bijbel in verschillende vertalingen lezen, en daar ook tussen switchen, net waar je het voor wilt gebruiken. De Bijbelvertalingen kun je per stuk downloaden, zodat de Bijbel ook offline te lezen is.

Naast de Bijbelboeken biedt de app ook leesplannen voor wie wat extra hulp of uitleg wil. Zo is/was er een leesplan voor de 40-dagen tijd, een Bijbel-leesrooster met iedere dag een passage uit de Bijbel met toelichting, een vakantie-leesrooster en meer.

Het leuke vind ik, dat je met zo’n leesplan (waar je je met een druk op de knop voor kunt aanmelden en ook weer afmelden) standaard een melding krijgt om de Bijbel te lezen. En automatisch lees je dan toch vaak door en ben je zo dagelijks even (extra) bezig met je geloof. Heel laagdrempelig en overal te gebruiken. Probeer het maar!

Openlucht dienst (On)rust

Zondag 2 juni  is iedereen van harte welkom bij de jaarlijkse openluchtdienst, welke dit jaar wordt gehouden op het parkeerterrein van het gemeentehuis aan de kant van de hoofdingang.  In deze dienst gaat de band Lifenote voor, en het thema is (On)rust.

De dienst begint om 9.30 uur.

Neemt u een eigen stoel mee! Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar De Ontmoeting.
Iedereen – jong en oud, of je nou vaak in de kerk komt of (bijna) nooit – is van harte welkom!

Tot ziens op 2 juni! Hartelijke groet van de openluchtdienstcommissie

 

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten